ua en ru

Найближчим часом однією з головних завдань є впровадження валютного хеджування, - "Українська біржа"

Найближчим часом однією з головних завдань є впровадження валютного хеджування. Таку думку сьогодні висловив голова правління ВАТ "Українська біржа" Олег Ткаченко під час ІІІ щорічної конференції "Гроші для бізнесу, бізнес для грошей", передає кореспондент РБК-Україна.

"Чого сьогодні не вистачає інвестору-резиденту? З моєї точки зору не вистачає валютного хеджування. В Україні ми цього не маємо і звичайно будь-якому інвесторові заходити на український ринок цінних паперів, кожен інвестор крім того, щоб дізнатися, як виходити з компанії, повинен також дізнатися, як він буде виходити з України в плані конвертації валюти, по якому курсу і яке це валютне курсоутворення буде. Тому, я вважаю, що найближчим часом однією з головних завдань є впровадження валютного хеджування, має з'явитися біржовий ринок валютних ф'ючерсів. По-перше, всі будуть розуміти курсоутворення, з іншого боку - він буде досить дешевим в плані інфраструктури ринком і доступний ринок для всіх", - розповів Ткаченко.

Він поінформував, що найближчим часом буде запущений ринок залучення капіталу.

"Один з інструментів, які ми хочемо впровадити - ми зараз запускаємо ринок залучення капіталу. У першій панелі багато було розмов про те, що робити компаніям, яким потрібно залучити від мільйона до п'ятнадцяти. Так саме для таких компаній ми запускаємо ринок залучення капіталу, тому ті, кому потрібні такі кошти, я впевнений, що такі кошти можуть залучити, їх можна залучити саме з українських грошей. Я думаю, до нашого ринку буде увага з часом й іноземних інвесторів, але на першому етапі і українських грошей буде достатньо", - зазначив Ткаченко.

За його словами, щоб отримати інвестиції компанії повинні будуть мати дуже хорошу репутацію.

"Але ця компанія зазвичай повинна бути настільки привабливою, наскільки симпатичні компанії, які ви бачите і в Варшаві, і Лондоні. Звичайно, український інвестор - це не той інвестор, якому можна продати швидко. Я переконаний, що не всі компанії, які розмістилися за кордоном, змогли б навіть потенційно успішно розміститися в Україні, тому що український інвестор більше знає про українські компанії. Невеликі компанії, більшість з яких можливо зараз навіть не акціонерні товариства, а ще ТОВ, вони можуть ставати акціонерними товариствами та приходити до нас, і ми будемо з нашими партнерами допомагати таким компаніям виходити на ринок і залучати такі кошти", - говорить Ткаченко.

За його словами, є необхідність створення нових "блакитних фішок". "Наша мета - створення нових українських "блакитних фішок". Ті компанії, які називаються "блакитними фішками" зараз, в більшості з них, на жаль, потенціал зростання та публічності невеликий", - пояснив Ткаченко.

Він також додав, що дуже хорошим інструментом може бути подвійний лістинг. Крім того, планується запустити ф'ючерс на аграрні компанії, які торгують за кордоном.

"Я дуже активно підтримую цю ідею (подвійний лістинг). Я вважаю, що це той механізм, який зможе підвищити ліквідність нашого ринку, з іншого боку, на сьогоднішній день всі кращі компанії, які залучали гроші, що знаходяться за межами нашої країни і український інвестор не в змозі інвестувати в них, відповідно до нашого валютного законодавства. Подвійний лістинг - це перший крок, з іншого боку, ми хочемо запустити ф'ючерс на аграрні компанії, які торгуються зараз за кордоном, тобто, щоб український інвестор до того часу, поки всі ці компанії зможуть торгуватися в Україні, міг укладати контракти з ф'ючерсами на індекс таких компаній. Я сподіваюся, що з часом цей інструмент у нас також буде узгоджений з регулятором і запущений", - розповів Ткаченко.

Він також додав, що в парламенті знаходиться законопроект, який поліпшить ситуацію на ринку облігацій. "Що стосується ринку облігацій, то зараз у Верховній Раді знаходиться законопроект, який може суттєво поліпшити облігаційний ринок і в плані захисту інвесторів, і в плані появи нових інструментів. Я маю на увазі в першу чергу - це біржові облігації. У законопроекті передбачена така можливість, не знаю навіть, чи є у сусідніх країнах такі облігації, які значно простіше за своїм випусків, можуть активно працювати на біржі та продаватися на біржі", - додав Ткаченко.