ua en ru

У Білорусії Комітет держконтролю і силові структури будуть контролювати повернення експортерами валютної виручки в країну

Президент Білорусії Олександр Лукашенко доручив Комітету держконтролю країни і силовим структурам припиняти випадки неповернення валютної виручки в країну експортерами. Як повідомляє прес-служба глави держави, про це він заявив в ході наради про актуальні питання соціально-економічного розвитку країни.
"Відповідне доручення щодо вивчення ситуації (з поверненням валютної виручки) було дано (президентом) Комітету державного контролю та силовим структурам", - сказано в повідомленні.
"Деякі вже почали пустувати. Десь виручку залишимо, нам так вигідніше і так далі, - заявив Лукашенко. - Якщо такі факти будуть виявлені - мало не здасться".
У Білорусії в січні-липні 2011 р. підприємства збільшили валютну виручку на 60% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 25 млрд дол. Однак через високу залежність від імпорту і завищений офіційний курс білоруського рубля Білорусія відчуває гострий дефіцит валюти. У Білорусії експортери зобов'язані продавати 30% валюти за заниженим офіційним курсом. Останнім часом, у зв'язку з дефіцитом валюти, валютна виручка експортерів-держпідприємств перерозподіляється за заниженим курсом між підприємствами галузі (діють так звані внутрішньовідомчі біржі). Крім того, в країні ходять чутки про можливе підвищення частки обов'язкового продажу валютної виручки.