ua en ru

В Баку дано старт будівництву Південного газового коридору

В Баку дано старт будівництву Південного газового коридору. Міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз назвав газопровід "мирним коридором", який зв'яже Кавказ з Балканами. Про це повідомляє "Українська енергетика" за матеріалами Hurriyet Daily News.

"Ми відкриваємо проект мирного коридору, який є результатом 15-річної напруженої роботи Туреччини та Азербайджану. Через Південно-Кавказький трубопровід і його хребет, Транс-Анатолійський трубопровід, ми з'єднуємо Кавказ з Балканами", - сказав Йилдиз, виступаючи на церемонії закладки Південно-Кавказького трубопроводу в Баку 20 вересня.

Участь у церемонії також взяли Президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі, Президент Болгарії Росен Плевнелієв, прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас і прем'єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович.

В Баку дано старт будівництву Південного газового коридору

(Фото: HurriyetDailyNews)

Трубопровід є першою фазою Південного газового коридору, який передбачає будівництво до 2019 року системи газопроводів TANAP-TAP від азербайджанського родовища Шах-Деніз через Грузію, Туреччину, Грецію, Албанію на південь Італії. Їм планується поставляти 6 млрд куб. м газу в Туреччину і 10 млрд куб. м у Європу.

Зазначимо, раніше комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле заявляв, що "Південний потік" не є пріоритетом для Європейського союзу, тому що цей проект "принесе точно такий же газ, який ми отримуємо з інших країн".