ua en ru

В аварійному стані знаходяться 32% тепломереж та 29% теплопунктів, - Мінрегіон

В аварійному або фізично і морально застарілому стані знаходяться 32% теплових мереж та більше 29% теплопунктів. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, передає прес-служба Міністерства.

"Тільки 8% тепломереж мають вік до 5 років, а 43% старші 25 років. Загальний ступінь зносу складає близько 85%. Експлуатуються понад 26 тисяч котелень, загальний технічний стан яких - критичний. Приблизно чверть котлів працюють більше 20 років, а 38% - малоефективні, коефіцієнт корисної дії яких не перевищує 70 - 75%. За оцінкою експертів, в країні даремно втрачається 30 - 40% вироблених енергоресурсів, а на обслуговування одного квадратного метра житла витрачається енергоресурсів у 3 - 7 разів більше, ніж у Європі", - сказав Близнюк.

На думку міністра, виправити ситуацію може тільки покращення управління комунальною теплоенергетикою та загальне підвищення її ефективності, масове використання відновлюваних джерел енергії, вторинних енергоресурсів та місцевих видів палива, реалізовані у рамках загальної стратегії розвитку комунальної теплоенергетики на довгостроковий період.