ua en ru

В АПУ вважають критичною ситуацію з імунізацією українців

В Адміністрації Президента України вважають критичною ситуацію з імунізацією українців. Про це йшлося на розширеному засіданні про стан імунізації населення України під головуванням радника Президента з гуманітарних питань Ольги Богомолець, передає прес-служба глави держави.

"Нам негайно потрібно визначити реальні річні потреби України у вакцинах, провести аналіз існуючого ринку, головним чином серед українських виробників медичних препаратів для імунізації, і розробити програму, яка в майбутньому унеможливить ситуації, подібні до сьогоднішньої, коли МОЗ не в змозі закупити і провести вакцинацію, бо "хтось гальмує продаж". Ці корупційні схеми ми маємо волю зламати", - заявила Богомолець.

Згідно з рішенням наради, доручено підготувати та подати на найближчому засіданні групи аналітичні матеріали про загальнодержавні потреби у вакцинах, перелік українських виробників імунологічних препаратів, які потенційно здатні швидко налагодити випуск таких препаратів. Експертному середовищу запропоновано представити законодавчі ініціативи щодо спрощення та прискорення процедури державних закупівель.

"Виробник, а не посередник, повинен розраховувати на державні кошти, кошти платників податків. Нам потрібно створити систему імунізації населення на основі чітких рекомендацій ВООЗ. Ми щорічно гасимо пожежі, замість того, щоб займатися плануванням на тривалий час, в межах 5-6 років", - наголосила Богомолець.

Учасники наради звернулися до радника Президента із проханням ініціювати доручення Кабінету міністрів про повернення спеціальної процедури закупівель медпрепаратів безпосередньо у виробників і збільшити термін дій відповідних державних програм строком на 5 років.