ua en ru

В АП підготовлено проект нового Кримінально-процесуального кодексу (доповнення)

Робоча група під керівництвом Президента України Віктора Януковича розробила проект нового Кримінально-процесуального кодексу України, який має бути прийнятий парламентом до кінця поточного року. Про це Янукович заявив на сьогоднішньому засіданні робочої групи з питань реформування кримінального судочинства, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я впевнений в тому, що запропонований проект кодексу практично відповідатиме поставленій меті (оновлення законодавства для збільшення демократичних стандартів у сфері кримінального права)... В цілому у нас є проект, який можна вважати робочим. Він вводить якісно нову систему правових засобів захисту людини, суспільства і держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечує швидке, повне і неупереджене розслідування кримінальних справ", - підкреслив Президент.

Він також зазначив, що даний документ базується на принципах верховенства права, відповідно до яких людина, її права і свободи "визнаються найвищими цінностями" і визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Янукович заявив, що під час підготовки даного документу були враховані сучасні європейські стандарти, а також практика Європейського суду з прав людини. Також, за словами глави держави, оброблялися пропозиції, що надійшли від міжнародних експертів, провідних вітчизняних наукових діячів, неурядових організацій, Міністерства юстиції України, Верховного суду України, Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і кримінальних справ, а також правоохоронних органів.

"Вважаю, що проект кодексу має бути оброблений Верховною Радою ще в 2011 р. Впевнений, що ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу є залогом будівництва в Україні правової держави і виступає однією з найважливіших гарантій дотримання прав і свобод людини в нашій країні", - сказав Янукович.