ua en ru

В Афганістані в результаті атак талібів загинули 47 людей

Під час вчорашніх напади талібів на Кабул і три провінції країни вбито 36 бойовиків руху "Талібан". Загинули також вісім солдатів урядових сил і троє цивільних. Про це сьогодні повідомило Міністерство оборони Афганістану, передає радіостанція "Свобода".

У неділю в Афганістані сталася серія скоординованих нападів талібів. Метою першої за останні півроку атаки на столицю країни були іноземні посольства, представництво НАТО, будівля парламенту. Перестрілки в столиці країни тривали 18 годин. За повідомленнями Міжнародних сил безпеки (ISAF), сили безпеки Афганістану взяли в полон двох смертників, перш ніж ті змогли підірвати себе.

Крім Кабула, повстанці вчинили напади в провінціях Логар, Пактія і Нангархар. В результаті нападу смертника був закритий центр міста Джелалабад на сході країни. Поліція повідомила, що аеропорт Джалалабада також піддався нападу з боку смертників.

Сьогодні з настанням ранку перестрілки між урядовими військами і бойовиками руху "Талібан", які засіли в дипломатичному кварталі Кабула, поновилися. За свідченнями очевидців, бойовики використовували автоматичну зброю, допомогу поліції надавали вертольоти НАТО, що відслідковували терористів в районі посольств Великобританії і Німеччині.

Представник талібів Забігулла Муджахід заявив, що напади - це початок весняного повстання, яке готували раніше. Командувач міжнародними силами в Афганістані у своїй заяві зазначив, що "афганські сили безпеки відповіли на напади в Кабулі".

"Весняна кампанія" талібів зазвичай починається, коли на гірських перевалах уздовж кордону з Пакистаном тане сніг, що дозволяє бойовикам перетинати кордон і проникати в Афганістан.

Нагадаємо, 10 квітня ц.р. щонайменше, 20 людей загинули або отримали поранення в результаті нападу смертника в провінції Герат на заході Афганістану. 4 квітня ц.р. 10 осіб загинули і понад 20 були поранені в результаті теракту на півночі Афганістану в провінції Фар'яб, який здійснила смертниця.