ua en ru

В аеропорту "Бориспіль" занепокоєні закриттям більшості магазинів безмитної торгівлі та закладів харчування

В аеропорту "Бориспіль" стурбовані закриттям з 1 вересня 2012 р. більшості магазинів безмитної торгівлі та закладів громадського харчування, які знаходяться у режимних зонах аеропорту. Про це йдеться в повідомленні в аеропорту.

"З 1 вересня 2012 року в аеропорту "Бориспіль" було закрито більшість магазинів безмитної торгівлі та закладів харчування. В результаті десятки тисяч пасажирів залишилися без харчування та необхідних товарів, а держава понесла багатотисячні збитки", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають в аеропорту, головною причиною ситуації, що виникла, став процес проведення конкурсів та оформлення договорів оренди у Фонді держмайна України та відкликання Державною митною службою України дозволів на здійснення торгової діяльності в режимних зонах аеропорту.

Як показує світова практика, сучасні аеропорти до 80% своїх доходів отримують від здійснення неавіаційної діяльності - функціонування закладів торгівлі, харчування та інших послуг, що дозволяє отримати можливість для розвитку авіаційної діяльності. "На сьогодні аеропорт, який є державним підприємством, юридично не контролює цей процес. Орендні відносини в аеропорту здійснюються у площині прямих договірних стосунків між Фондом держмайна та орендаторами, які згодом отримують дозвіл у митній службі. Зі свого боку, аеропорт і профільне міністерство завчасно оформили і погодили всі документи, після чого неодноразово зверталися з листами-проханнями про прискорення цього процесу", - зазначили в аеропорту та виразили надію на якомога швидше урегулювання цього питання.

Зазначимо, державне підприємство "Міжнародний аеропорт" Бориспіль "розташоване в 29 км на південний схід від Києва та 6 км на південний захід від Борисполя. Аеропорт створений в травні 1959 р. і займає територію площею 943 га. Підприємство має дві злітно-посадочні смуги: одну - довжиною 4 тис. м і шириною 60 м, другу - довжиною 3,5 тис. м і шириною 63 м. На території аеропорту розташовані чотири пасажирські термінали, поштово-вантажний комплекс і близько 200 виробничих, адміністративних та допоміжних будівель і споруд. Чистий прибуток МА "Бориспіль" в I півріччі виріс до 270,5 млн грн.

Читайте також: Нардеп пропонує заборонити передачу аеропорту "Бориспіль" в концесію