ua en ru

У 2013 р. відбудеться переділ світового енергоринку, - ВР

Згідно з прогнозами британської нафтогазової компанії BP plc (до травня 2001 р. компанія носила назву British Petroleum, згодом - Beyond petroleum), в цьому році відбудеться переділ світового енергоринку. "Сланцева революція" виведе США в лідери з видобутку нафти, і на цьому олімпі Америка зможе протриматися аж до 2030 р., пише РБК Daily. Це не пройде безболісно: зростання пропозиції сировини буде загрожувати обвалом цін на нафту. У результаті країни ОПЕК будуть змушені знизити квоту на видобуток на 20%.

Примітно, що ВР не вказує у звіті загального прогнозу на цей рік, однак в кінці 2012 р. американське Агентство енергетичної інформації заявляло, що в 2013 р. США зможуть вийти на видобуток 10,9 млн бар. нафти на добу. До 2030 р. рівень видобутку сланцевої нафти в США складе 5 млн бар. на добу (зараз близько 720 тис. бар. на добу).

"Сланцева революція" несе з собою глобальні зміни, - заявив британській газеті The Times головний економіст ВР Крістоф Рюль. - Коли в одному регіоні світу спостерігається значне зростання видобутку, інші регіони змушені якось реагувати". За словами Рюля, ОПЕК буде скорочувати своє виробництво, щоб мати можливість підтримувати баланс попиту і пропозиції.

Представники картелю неодноразово заявляли, що комфортної для них є вартість бареля 100 дол Щоб підтримувати цей рівень, ОПЕК буде змушена знижувати свою здобич, до 2015 р. виробництво країнами, що входять в організацію, за прогнозами, впаде на 6 млн бар. на добу. Зараз квота становить 30 млн бар. на добу. Втім, високі ціни потрібні і США: видобуток сланцевої нафти рентабельна при ціні 50-80 дол./бар.

Зараз США залежать від імпорту енергоносіїв, ввозячи з-за кордону близько 20% споживаних джерел енергії, але до 2030 р. країна повністю зможе забезпечувати себе сировиною. Одночасно вона втратить лідерство у видобутку, повернувши його Росії і Саудівської Аравії. До того часу зростання виробництва сланцевої нафти в Америці сповільниться, і це відбудеться на тлі зростання глобального світового попиту на вуглеводні.

Читайте також: США цього року стануть найбільшим виробником палива, - British Petroleum