ua en ru

У 2011 р. зростання ринку продовжиться на тлі подальшого відновлення світової економіки, - аналітики

У 2011 р. зростання ринку продовжиться на тлі подальшого відновлення світової економіки, збільшення корпоративних прибутків і послаблення американського доллара. До такого висновку дійшли аналітики на основі підсумків 2010 р., передає РБК daily.
Незважаючи на те, що в четвер, 30 грудня, на останніх торгах перед Новим роком, багато фондових індексів, в першу чергу Європи та США показали невелике зниження котирувань, в цілому результати останніх дванадцяти місяців не можуть не радувати інвесторів. У 2010 р. світовий фондовий ринок виріс на 10% - інвестори повірили, що відновлення глобальної економіки носить стійкий характер.
Найбільший підйом продемонстрували ринки країн, що розвиваються, які додали 16%, європейський фондові майданчики виросли в середньому на 9%, американські - на 12%.
«Бичачі» настрої збережуться і в 2011 р. Так, в США, згідно з проведеним недавно дослідженню Investor's Intelligence report, зростання вартості акцій очікують 58,8% гравців ринку, що є найвищим показником з жовтня 2007 р.
У 2011 р. інвестори будуть активно вкладатися в акції, в тому числі з-за побоювань подальшого ослаблення долара. Свій внесок в падіння курсу американської валюти внесуть низькі облікові ставки ФРС США і її ж програма з викупу державних казначейських облігацій на 600 млрд дол.
В останні дні 2010 р. курсу долар опустився до рекордно низького за всю історію рівня по відношенню до швейцарського франка і до найнижчого за останні 28 років рівня по відношенню до австралійського долара. Втім, його позиції проти євро не такі вразливі, тому що в наступаючому році збережуться досить серйозні побоювання щодо фінансових проблем єврозони, відзначають аналітики.