ua en ru

Через збільшення норм споживання газу українці будуть платити вдвічі більше, - Шахов

Через збільшення норм споживання газу українці будуть платити вдвічі більше, - Шахов Фото: Сергій Шахов (facebook.com, sergey shakhov)

Збільшення норм споживання газу призведе до збагачення монополістів, впевнений нардеп

Збільшення норм споживання природного газу для сімей без лічильників призведе до ще більшого збагачення монополістів-постачальників і збіднення простих українців. Про це заявив народний депутат від партії "Наш край" Сергій Шахов, передає РБК-Україна.

Він зазначив, що проект постанови уряду передбачає збільшення норм споживання газу на 75-166%.

"Це означає, що домогосподарства без лічильників будуть платити фіксовану суму за газ, яка вище нинішньої. Зрозуміло, що фактично вони споживають менше. Різниця буде осідати в кишенях газопостачальників, які будуть продавати залишки", – пояснив Шахов.

Він також розкритикував пояснення чиновників, які вважають, що підвищенням норм будуть спонукати людей самим встановлювати газові лічильники.

"Газ – це товар. Продавець сам повинен подбати про його обліку. Ми ж не ходимо на базар зі своїми вагами. Чому самі повинні купувати газові лічильники? В Україні понад три мільйони будинків без лічильників. Програма безкоштовної установки лічильників, що діяла раніше, провалена монополістами. Якщо сам лічильник коштує близько тисячі гривень, то в цілому українці повинні на них витратити не менше трьох мільярдів гривень. Вважайте, що ці гроші будуть подаровані олігархам, які контролюють газові компанії", – сказав Шахов.

Нардеп закликав уряд не приймати антисоціальна рішення про підвищення норм споживання газу.

"Це чергова "реформа", спрямована на зростання доходів монополістів і зубожіння простих українців. "Наш край" закликає уряд відхилити антисоціальна постанову і повернутися до економічної політики в інтересах людей. Один з найбільш дієвих кроків – зобов'язати газові компанії за рахунок своїх надприбутків встановити газові лічильники домогосподарствам", – резюмував Шахов.

Нагадаємо, згідно з проектом постанови уряду, норми споживання газу для сімей без газового лічильника планують збільшити на 75-166%. Обсяг норм буде залежати від наявності газової плити, колонки, котла, центрального теплопостачання та гарячої води.

Наприклад, фіксована щомісячна плата за газ для самотньої людини в квартирі з центральним гарячим водопостачанням зросте з 22,9 до 40,3 грн в літній період і до 61,1 грн в зимовий. В Україні близько 3,3 млн домогосподарств без газового лічильника.