ua en ru

Збільшення штрафів за перевантаження загрожує перевізникам зерна збитками, - експерти

Введення Державтоінспекцією обмежень для проїзду вантажівок автошляхами і збільшення штрафів за перевантаження загрожує перевізникам зерна великими збитками, так як зараз перевезення рентабельні тільки при використанні автомобілів з перевантаженням. Про це пише "Комерсант-Україна".

У цьому році ДАІ суттєво посилила контроль над перевантаженням, і деяким перевізникам стає невигідно перевозити вантажі за старою схемою.

За даними "Укравтодору", більше 80% транспортних засобів їздять з перевищенням нормативів за вагою. Таким чином, бізнесмени економлять на кількості рейсів. За словами експертів, проблема перевантаження особливо актуальна для аграрного сектора, а саме - для перевізників зерна.

"Везеш зерно 15 км, отримуєш 300 грн прибутку, але з них 250 грн потрібно віддати інспекції. Однак іншого виходу немає - аграрії встановлюють дуже низьку ціну на перевезення. Якщо ми почнемо возити по 24 т на машині, то це буде нерентабельно. Ціна за перевезення вже враховує перевантаження, тобто в машині має бути близько 35 т вантажу ", - пояснює президент Асоціації аграрних перевізників України Яніна Кучерова.

За її словами, за останні два тижні через ситуації, що склалася близько сотні машин припинили перевезення зерна.

У цій ситуації постраждають в першу чергу аграрії, для яких зросте транспортна складова.

"Якщо раніше ми могли перевозити по 38 т зерна в кожному автомобілі, то зараз - не більше 24 т", - відзначило джерело в агрохолдингу "Нібулон".

"Щоб вирішити цю проблему, потрібно або встановити індикативну ціну на перевезення зерна, або ввести відповідальність за перевантаження з боку замовника, щоб штрафи платив він, а не водій", - підкреслює Кучерова.

Зараз в уряді розробляють законопроект, що передбачає платне користування дорогами для перевантажених автомобілів. У запропонованому документі штрафи за порушення вагових нормативів істотно зростають: для водіїв (залежно від тяжкості порушення) вони можуть бути встановлені в розмірі 510-1700 грн, а для власників і посадових осіб - 1360-17 тис. грн. Зокрема, за використання великогабаритного транспорту без дозволу органів внутрішніх справ або без документа про внесення плати за проїзд передбачено новий штраф у розмірі 1020-1360 грн для водіїв, 4250-8500 грн - для підприємців та посадових осіб. Повторне порушення передбачає штраф для водіїв у розмірі 1360-1700 грн, для підприємців та посадових осіб - 8,5-17 тис. грн.

Крім того, у Міністерстві інфраструктури розраховують посилити санкції для юридичних осіб залежно від обсягів перевищення нормативів їх автомобілями.

Нагадаємо, Державтоінспекція ввела обмеження на проїзд дорогами вантажівок вагою понад 24 т з навантаженням на вісь більше 7 т.