ua en ru

Збільшення посівів на 440 тис. га унеможливить дефіцит хлібопродуктів, - Микола Присяжнюк

Цьогорічний врожай зернових з запасом забезпечує внутрішні потреби країни, а формування рекордного продовольчого запасу дозволить уникнути дефіциту хлібобулочних виробів. Про це сьогодні заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, передає прес-служба Мінагрополітики.
Голова мінагрополітики нагадав, що для гарантування продовольчої безпеки посівні площі зернових цього року було збільшено на 440 тис. га. Зокрема, значно розширились посіви гречки, проса, кукурудзи, а також цукрових буряків. "За допомогою збільшення площі посівів, внесення рекордної кількості добрив та закупівлі нових високопродуктивних комбайнів, що рухалися у складі механізованих збиральних загонів з Півдня на Північ, нам вдалося ефективно організувати жнива та зібрати рекордний врожай", - повідомив Присяжнюк.
За оцінками Мінагрополітики, цього року в Україні буде зібрано 48-51 млн т зерна. Така кількість з запасом покриває внутрішні потреби країни в зернових. Втім, аби перестрахуватися, планується зробити рекордні запаси продовольства Аграрним фондом. "Цього року на фінансування аграрного фонду спрямовано більше 7 млрд грн. Ці гроші дозволять сформувати потужний державний запас продовольства, який дозволить гарантувати продовольчу безпеку", - сказав Міністр.
Також він нагадав, що на сьогодні вже розпочата підготовка до посіву озимих культур під врожай 2012 року. Ними буде засіяно 9,2 млн га, що дорівнює минулорічному показнику. Насінням українські аграрії забезпечені на 101%. Наразі підготовка грунту проведена на площі 3,3 млн га (36% до прогнозу).
На сьогодні продовжується закупівля сільгосптоваровиробниками мінеральних добрив для внесення під урожай наступного року. Станом на 28 липня, з урахуванням перехідних залишків, в наявності є майже 134,5 тис. т поживних речовин, що становить 28% до заявки (474 тис. т).