ua en ru

Підвищення акцизів на алкоголь ставить виробників на межу банкрутства, - британський інвестор

Підвищення акцизів на алкоголь ставить виробників на межу банкрутства, - британський інвестор Англійський фінансист, інвестор, Ніл Сміт, власник Eastern Beverage Company

Ініціативи, що істотно збільшують податковий тиск на легальних виробників алкогольних напоїв, демонструють недосвідченість уряду: вони або ставлять виробників на грань банкрутства, або змушують їх до нелегального виробництва. Таку думку висловив британський фінансист Ніл Сміт, інтереси якої в Україні представляє ТОВ "Істерн Беверідж Трейдинг" (Medoff, "На березових бруньках", "Наша Марка", "Мерная", "Хуторок", "Коктебель", LONGmixER), коментуючи зареєстрований у Верховній Раді законопроект №1474 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво) в рамках процесу євроінтеграції України", який передбачає підвищення ставки акцизного податку на етиловий спирт на 48%.

Сміт зазначив, що зростання акцизу на 48% призведе до підвищення роздрібної ціни горілки на 10-11 грн за 0,5 л. "Таке істотне збільшення акцизної складової в ціні пляшки укупі з низькою платоспроможністю споживачів робить привабливими тільки виробництво і реалізацію тіньової продукції. Вже зараз, за оцінками галузевої асоціації "Укргорілка", нелегальний обіг на ринку горілки складає до 50%. Запропоноване народними депутатами різке підвищення акцизного податку призведе до того, що тіньовий сегмент за підсумками 2015 р. буде займати вже 60% ринку", - підкреслив фінансист.

Також законопроектом №1488 "Про внесення змін до ст. 15 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового..." запропоновано збільшити в 5 разів вартість ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями (до 2,5 млн грн та 40 тис. грн в рік відповідно).

"Ціна в 2,5 млн грн за оптову ліцензію для великої торговельної мережі ще є підйомною. Але 40 тис. грн за роздрібну ліцензію невеликим немережевим магазинам окупити буде дуже складно. А це той самий малий і середній бізнес, підтримка якого зараз декларується", - вважає Сміт.

На думку британського фінансиста, запропоновані законодавчі зміни посилають гранично чіткий сигнал міжнародним інвесторам: Україна закрита для бізнесу і знаходиться в кроці від прірви: Проте я все ж сподіваюся, що коли-небудь український уряд найме на роботу справжнього економіста, який буде в змозі пояснити те, що періоди істотного скорочення економіки одним із завдань влади є заохочення витрат споживачів через механізм стимулювання. "Обтяження бізнесу надмірними податками замість ефективної боротьби з корупцією веде до знищення бізнесу і процвітання тіньового ринку, а це - справжня економічна катастрофа", - наголосив Сміт.