ua en ru

Усунення технічних бар'єрів посилить позитивний економічний ефект створення ЗВТ між Україною та ЄС, - П'ятницький

Продовження активної роботи з удосконалення системи технічного регулювання дозволить Україні отримати максимальний економічний ефект від створення Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом. Про це сьогодні заявив урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький, виступаючи на конференції «Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: основні аспекти та переваги. Реформування системи технічного регулювання».

«Без істотної модернізації в частині технічного регулювання, без її гармонізації з міжнародними, європейськими правилами, дуже важко сподіватися, що в багатьох сферах наш виробник буде успішний на відкритому ринку так само, як європейський», - сказав П'ятницький.

Він відзначив, що питання технічного регулювання мають ключове значення у побудові ефективних економічних відносин між країнами. Тому саме технічні бар'єри, а не питання тарифів, дуже часто заважають вільному руху товарів.

«Сьогоднішня конференція, я сподіваюся, той крок у розвиток взаєморозуміння між українськими фахівцями, які працюють з українським бізнесом та європейськими фахівцями і європейським бізнесом, щоб ми працювали за правилами, які гармонізовані і ті прикрі випадки, які трапляються як на ринку ЄС у цій сфері, так і на ринку України, залишилися в минулому», - відзначив П'ятницький.

Він підкреслив, що без вирішення проблем у системі технічного регулювання, Україна не зможе повною мірою використовувати той потенціал, який відкриває Угода про ЗВТ з ЄС.