ua en ru

Статутний фонд Державної аграрної страхової компанії складе 1 млн євро, - Мінагрополітики

Міністерство аграрної політики і продовольства оприлюднило останню версію проекту розпорядження уряду "Про затвердження концепції розвитку системи страхування сільськогосподарської продукції", пише газета "Комерсант-Україна".
Розробники проекту пропонують державі відмовитися від практики прямого відшкодування аграріям 50% страхових платежів (компенсація не виплачується з 2009 року), а здійснювати держпідтримку через Державну аграрну страхову компанію (ДАСК). За задумом чиновників, компанія повинна одночасно виконувати функції страховика, перестраховика та адміністратора системи страхування сільгосппродукції з державною підтримкою.
Згідно з концепцією, аграрії будуть оплачувати страховим компаніям 50% вартості поліса, який буде покривати лише 50% потенційної виплати. Проте страховик відразу ж після укладення договору з аграрієм зможе направити у ДАСК прохання про отримання другої половини платежу, яку буде направляти страховикам Мінагрополітики - також через ДАСК. На це у відомства буде місяць. Тільки після отримання цих коштів з держбюджету страхова компанія буде гарантувати повне покриття збитків при настанні страхового випадку.
Для створення ДАСК державі знадобиться 1 млн євро для формування статутного фонду, у неї не буде регіональної мережі, а операційні витрати складуть 39,4 млн грн (у тому числі на зарплату 32,9 млн грн). При цьому перший рік роботи ДАСК обійдеться в 8,9 млн грн (на зарплату - 6,5 млн грн).
На відшкодування 50% суми платежів аграріїв з держбюджету в 2005 році було витрачено 5,4 млн грн, у 2006 році - 10 млн грн, у 2007 році - 47,8 млн грн, а 2008 році - 72,3 млн грн. Після цього бюджет більше не надавав компенсацію.
На випадок виникнення непередбачених обставин, коли страховики не зможуть компенсувати шкоду за договорами, при ДАСК буде створено Фонд гарантування відшкодування катастрофічних збитків. Наповнювати його планується за рахунок відрахувань 3% від премій страховика. У разі нестачі коштів для виплат постраждалим аграріям фонд зможе отримати кредит з держбюджету. При виникненні заборгованості фонду перед державою страхові тарифи з агрострахування будуть переглядатися у бік підвищення.