ua en ru

Встановлення ДПСУ виключно грошової форми розрахунку при операціях з ЦП суперечить Податкового кодексу, - УАІБ

Встановлення Державною податковою службою (ДПСУ) України виключно грошової форми розрахунку при здійсненні операцій з цінними паперами суперечить загальним нормам законодавства та нормам Податкового кодексу. Про це йдеться в коментарі Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) до узагальнюючої податкової консультації, закріпленої 21 грудня 2012 р. наказом №1160 ДПСУ.

УАІБ підкреслює, що згідно кодексу, "під терміном "витрати" слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю цінних паперів як компенсацію їх вартості".

При цьому, згідно консультації ДПСУ, для підприємств, які не є професійними учасниками фондового ринку, операції з купівлі-продажу цінних паперів мають статус інвестиційної діяльності, і такі операції повинні здійснюватись у грошовій формі.

УАІБ також підкреслила, що як і у листі ДПСУ №320/0/71-12/15-1217 від 9 серпня 2012 р., у консультації фінансовий результат операцій з цінними паперами прирівнюється до загального від'ємного значення об'єкту оподаткування, яке утворилося станом на 1 січня 2012 р., тим самим прив'язуючи його до пункту 3 підрозділу 4 Перехідних положень Податкового кодексу.

"Асоціація знову наголошує, що від'ємний фінансовий результат операцій з цінними паперами не є від'ємним значенням об'єкта оподаткування з податку на прибуток. Це різні за своєю економічною суттю поняття, тому норми Перехідних положень не можуть бути застосовані до операцій з цінними паперами.

На відміну від від'ємного значення об'єкта оподаткування, яке є результатом збиткової діяльності платника податку на прибуток підприємств, від'ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами виникає внаслідок особливого порядку визнання витрат на придбання цінних паперів, які враховуються у відокремленому обліку в тому податковому періоді, коли відбулося їх здійснення. Від'ємний фінансовий результат збільшується на суму витрат на придбання цінних паперів та зменшується на суму доходу від продажу цінних паперів", - підкреслюють експерти.

Отже, резюмує асоціація, сума від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами на звітну дату дорівнює сукупній вартості портфеля цінних паперів за цінами їх придбання, скоригованій на суму прибутків/збитків від таких операцій у попередні періоди, а тому може бути погашена лише шляхом повного розпродажу інвестиційного портфеля, що призведе до паралічу фондового ринку.

Читайте також: ДПСУ відкликала лист щодо відображення від'ємного фінансового результату операцій з ЦП.