ua en ru

УСПП вимагає "перезавантажити" уряд Яценюка

12 лютого в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) відбулося засідання учасників Антикризової ради громадських організацій та Українського союзу промисловців і підприємців. Про це йдеться в повідомленні прес-служби союзу.

Так, бізнесмени визнали урядовий звіт за 2015 рік незадовільним та констатували серйозне падіння економіки та рівня життя в Україні. За даними міжнародних аналітиків, вітчизняна економіка потрапила у п'ятірку найгірших у світі, посіла перше місце в світі зі зростання інфляції - майже 43 %, 140-е - за довірою до банківської системи, 162 - за рівнем економічних свобод, 130 - за масштабом корупції. Зниження ВВП за підсумками року склало майже 11%, промислового виробництва - 13,4%, експорту - майже на третину.

"Ситуація, що склалася, матиме суттєвий негативний вплив на економіку країни та, зокрема, показники експорту, який вже цього року може впасти на 450 млн. дол. США. Переорієнтація українських експортерів на ринок ЄС потребує значних інвестицій, доступ до яких сьогодні надзвичайно ускладнено. У той же час, чинні валютні обмеження для експортерів, висока облікова ставка НБУ (22%) та, відповідно, надмірні відсоткові ставки в українських банках (до 36% у національній валюті та до 16% у іноземній) не дозволяють отримати кошти, необхідні для диверсифікації експорту українських компаній, які найбільше постраждали чи постраждають від ембарго РФ", - наголосив голова Антикризової ради, президент УСПП Анатолій Кінах.

Учасники зібрання закликали Президента та парламент здійснити перезавантаження уряду.

"Державі потрібен технократичний уряд, що працював би за планом виходу із кризи, готував стратегію подальшого розвитку країни, ніс персональну відповідальність за досягнення конкретних результатів у визначені строки, зжив з практики принципи особистої відданості чи партійних зобов'язань. Сучасний уряд має бути оновлений і посилений за рахунок відповідальних активних професіоналів з високою моральною планкою", - говориться в прес-релізі УСПП.

Нагадаємо, наступного тижня у парламенті планується розгляд звіту про хід і результати виконання програми діяльності Кабінету міністрів України у 2015 році. До складу Антикризової ради громадських організацій входить понад 100 всеукраїнських структур, що представляють практично усі сфери економіки держави.