ua en ru

Успішне IPO Twitter може привернути інвесторів у технологічні стартапи в 2014 р., - експерти

Успіх первинного розміщення акцій Twitter здатен реабілітувати в очах інвесторів технологічні стартапи в 2014 р., стверджують аналітики порталу Mashable.

Успіх первинного розміщення акцій Twitter здатен реабілітувати в очах інвесторів технологічні стартапи в 2014 р., стверджують аналітики порталу Mashable.

Деяке охолодження інтересу до стартапам до висновку їх на фондовий ринок настало після суперечливого IPO соціальної мережі Facebook навесні 2012 р. Тоді початок торгів акціями Facebook на біржі Nasdaq вийшло "змазаним" з-за технічних проблем, а незабаром роздрібні інвестори звинуватили компанію в недостатньому розкритті фінансової інформації при підготовці до IPO. Котирування Facebook більше року трималися нижче ціни розміщення.

Мережа мікроблогінгу Twitter кілька років поспіль не виходить з збитків, тому серед гравців ринку було чимало скепсису з приводу первинного розміщення акцій фірми. Тим не менш, в ході першої сесії ціна на папери Twitter зросла майже вдвічі і залишається на цьому рівні і по сей день.

Головне, на що будуть дивитися інвестори в 2014 р. при оцінці потенціалу стартапів, - поєднання капіталу, таланту творців і незвичайних ідей. Виходячи з цього, експерти Mashable виділили 10 найбільш примітних молодих компаній, до яких, найімовірніше, гравці ринку будуть проявляти підвищений інтерес у новому році.

По-перше, це програми, які дозволяють користувачам смартфонів формувати власну стрічку новин по інтересам. Так, створене в кінці 2012 р. додаток Circa обробляє екстрені новини від різних інформагентств таким чином, щоб читач міг зрозуміти суть повідомлення з одного заголовка і короткої анотації. Програма Flipboard дає користувачам можливість збирати повідомлення із соціальних мереж і вакансій сайтів в єдину стрічку новин. У вересні 2013 р. компанія Flipboard оголосила про успішне залучення 50 млн дол. від венчурних фондів, на початку 2014 р. очікується завершення збору додаткових коштів на ту ж суму. На думку аналітиків, це дасть фірмі змогу розпочати процес підготовки до IPO.

Взагалі, кількість залучених стартапами коштів є чи не найважливішим показником потенціалу зростання та перспектив виходу на IPO. У списку Mashable однозначним лідером за цим показником стала компанія Über. У серпні 2013 р. фірма, що розробила додаток для пошуку таксі в мегаполісах, оголосила про кампанії по залученню 258 млн дол. інвестицій. Підтримка фонду Google Ventures покликана допомогти успішно завершити цей процес. На початку грудня 2013 р. британський стартап DataSift завершив залучення 42 млн дол. засобів, довівши загальний рівень інвестицій до 70 млн дол.

Технологія DataSift дозволяє аналізувати сотні мільйонів повідомлень в Twitter, що публікуються кожного дня, що цікаво, наприклад, компаніям, чиї продукти обговорюються в мікроблогах.

У червні 2013 р. компанія Clinkle залучила 25 млн дол. на розвиток свого продукту - додатки для мобільних платежів. Вдвічі менше фінансування - 12,5 млн дол. - вдалося в листопаді отримати стартапу SmartThings. Компанія розробила програму для смартфонів, яка дозволяє дистанційно керувати замками, кондиціонерами, датчиками диму і затоплення в своєму будинку.

Рівно 9 млн дол. привернув стартап Circle цієї осені для розвитку сервісу оплати електронною валютою "біткоин" у своєму додатку. Програма для ведення домашнього бюджету Level Money змогла зібрати 5 млн дол. на розвиток технологій.

Кошти прийшли, в першу чергу, від приватних інвесторів (таких, як колишній директор банку Citigroup Сенді Вейл), а не з венчурних фондів. Трохи менше, близько 3 млн дол., вдалося залучити творцеві електронної "читалки" Oyster, а розробники сайту для мандрівників Routehappy зібрали з травня 2013 р. 1,5 млн дол. на створення власного мобільного додатку.

Аналітики Mashable не дають точного прогнозу щодо кожного з цих стартапів. Відзначається, що в останні роки намітилася тенденція купівлі перспективних молодих компаній такими гігантами, як Apple і Google. Тому стверджувати, що у кожної з цих фірм є прямий шлях до виходу на первинне розміщення акцій, було б дуже необережно.