ua en ru

Прискорення розгляду КСУ питання про дату виборів до ВР не означає ймовірності їх проведення навесні 2011 р., -М.Оніщук

Прискорення розгляду Конституційним судом України (КСУ) питання про дату проведення наступних парламентських виборів ще не означає ймовірності їх проведення навесні 2011 р., заявив Президент Інституту правової політики Микола Оніщук.

"За повідомленнями ЗМІ, КСУ скоротив термін розгляду питання про дату проведення наступних виборів до Верховної Ради (ВР) з трьох місяців до одного, - відзначив екс-міністр юстиції М.Оніщук.- Це викликало коментарі соціологів та політиків про очевидну ймовірність проведення парламентських виборів вже в 2011 році. Адже, Конституція зразка 1996 р. передбачає, що чергові вибори до ВР проводяться в останню неділю березня четвертого року повноважень ВР України, тобто 27 березня 2011 року".

За словами М.Оніщука, згідно з чинним законом України про вибори народних депутатів, Центральна виборча комісія має оголосити про початок виборчого процесу за 120 днів до дати проведення виборів. Саме тому, відзначив екс-міністр юстиції, рішення КСУ має бути прийнято не пізніше, ніж 22 листопада, щоб не створювати правової плутанини.

"При цьому, повноваження народних депутатів на здійснення 5-річного мандату, як і Президента, надані безпосередньо народом, як це передбачено ст.5 Конституції України, - наголосив М.Оніщук. - Відтак, обмеження строків цих повноважень без залучення народного волевиявлення неможливо. А розгляд питання в конституційно-правовій площині обумовлює проведення виборів народних депутатів саме навесні 2012 р.".