ua en ru

Зусилля європейських політиків зробили неможливим підписання УА між Україною та ЄС, - Медведчук

Зусиллями європейських політиків створена ситуація, при якій підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом стає неможливим. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Ще зовсім недавно могло здатися, що асоціація з ЄС - справа цілком вирішена. Парламент, уряд, Президент і опозиція виявляли небачену єдність у питаннях вибору зовнішньополітичного вектора інтеграції. Незначний опір українських депутатів було усунуто за допомогою відвертої бесіди з Президентом. На початку осені представники ЄС не скупився на щедрі похвали і схвальні відгуки на адресу українських політиків за послідовне і чітке виконання європейських інструкцій. Деякі чиновники з Брюсселя навіть пропонували підписати угоду з Україною раніше, не чекаючи листопада", - відзначає Медведчук.

Однак, як пише лідер "Українського вибору", різкий ривок влади в бік Європи супроводжувався спалюванням мостів - як в Україні, так і за її межами. "Владі довелося зробити вигляд, що виборців, які забезпечили її перемогу, просто не існує. Водночас відносини з Росією досягли такого напруження, якого, мабуть, не було і за часів Віктора Ющенка. Дійсно, навіщо нам Росія? Адже тепер є Європа!", - заявив політик.

При цьому Медведчук зазначає, що "несподівано" одностайне схвалення єврочиновників змінилося наростаючою критикою української влади. Європейські чиновники вже відкрито заявляють про те, що підписання цього року може і не відбутися. Причому європейська сторона, виставляючи все нові й нові ультиматуми, вважає, що відступати Президенту просто нікуди, адже він не передбачив варіант "Б".

"Відіграти назад те, що відбувалося протягом останніх кількох місяців, неможливо. Кредит довіри як з боку громадян України, так і російських партнерів вичерпаний",- констатує лідер "Українського вибору".

"Стратегія єврочиновників, які нібито поставили Україну в підлегле становище і вже диктують свої умови, звісно, тішить самолюбство багатьох мешканців європейських кабінетів. Але у єврочиновників також немає плану "Б", як немає й розуміння, що він, план, необхідний. Адже не вважати ж альтернативою підписанню угоди про асоціацію "відкладання на потім": мовляв, якщо Україна не підпише 2013, то підпише 2014. Причому сам Євросоюз не збирається відмовлятися від колонизаторских претензій, не збирається нічого міняти в своїй політиці", - зазначає Медведчук.

При цьому, на думку політика, зрив підписання завдасть потужного удару по іміджу ЄС, а прокол з "найбільшою державою Східної Європи" може серйозно позначитися на самому ЄС, ситуація в якому і так далека від стабільності.

"Чи зможе Брюссель визнати самостійність України у разі зриву підписання угоди або спробує зробити ще один захід в 2014, не змінюючи правил гри, - це питання зрілості політиків з Євросоюзу. Політика ЄС по відношенню до України була спочатку глибоко помилковою. Мета, поставлена єврочиновниками - у що б то не стало відірвати Україну від Росії, приречена на провал і сьогодні, і в майбутньому", - підсумував Медведчук.