ua en ru

Посилення вимог до "спеціалізованих ощадних" банків відповідає світовій тенденції, - АУБ

Намір підвищення вимог до капіталізації банків з переважаючою часткою вкладів фізичних осіб у їх загальних пасивах є зрозумілим і у цілому відповідає світовій тенденції підвищення вимог до розміру капіталу банків в умовах фінансової кризи. Про це заявив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко, передає прес-служба АУБ.

Разом з тим, в асоціації підкреслили, що такі регуляторні наміри НБУ не враховують економічної та монетарної ситуації в Україні. За словами експертів, тривала жорстка монетарна політика НБУ призвела до суттєвої деформації структури пасивів банків і для підтримки своєї ліквідності банки змушені були збільшувати частку дорогих вкладів фізичних осіб, що призвело до неможливості кредитування більшості виробничих галузей економіки. У такій ситуації в економіці просто відсутні джерела для інвестицій взагалі, в т.ч. і для додаткових інвестицій в капітал банків.

На думку АУБ, вимоги до капіталізації ощадних банків мають бути єдиними для усіх банків незалежно від джерел формування їх капіталу, і для їх виконання має бути встановлений перехідний період, визначений з врахуванням реального стану економіки. Без врахування цих передумов, підкреслюють експерти, прийняття зазначених регуляторних змін призведе не до зменшення ризиків, а навпаки - до їх накопичення.

Читайте також: НБУ планує посилити вимоги до "спеціалізованих ощадних" банків.