ua en ru

Пішов з життя єгипетський актор Омар Шаріф

Пішов з життя єгипетський актор Омар Шаріф Фото: Омар Шаріф

Причиною смерті актора послужила хвороба Альцгеймера

У віці 83 років помер відомий єгипетський актор Омар Шаріф, який прославився ролями у фільмах "Доктор Живаго", "Золото Маккени" і "Лоуренс Аравійський", за який був номінований на "Оскар" за кращу роль другого плану. Про це повідомляє РБК з посиланням на AlArabiya.

Так, про діагноз Шаріфа в травні розповідав його син Тарек Аль-Шаріф.

"Він пам'ятає, що є відомим актором, але вже плутає деталі і забуває фільми, в яких грав. Наприклад, називає "Доктора Живаго" "Лоуренсом Аравійським" або дивується, коли люди впізнають його на вулиці", - розповів тоді Тарек.

За його словами, саме хвороба Альцгеймера послужила основною причиною завершення акторської кар'єри Омара.

Омар Шаріф почав акторську кар'єру в 1954 році, зігравши в єгипетському фільмі "Небо пекла". Його першою роботою в англомовному фільмі стала роль Шаріфа Алі у фільмі "Лоуренс Аравійський". За цю роль він був номінований на "Оскар" за кращу роль другого плану, а також удостоївся премії "Золотий глобус".

Також актор прославився ролями Юрія Живаго у фільмі "Доктор Живаго" за романом Бориса Пастернака (1965 рік), Ніка Арнштейн в романтичній комедії "Смішна дівчина" (1968 рік) і бандита Джона Колорадо у вестерні "Золото Маккенни" (1969 рік). За ролі в "Докторі Живаго" і "Смішній дівчинці" Омар Шаріф був також удостоєний премії "Золотий глобус".

Загалом актор за свою кар'єру знявся більш ніж у 60 фільмах. Його останньою роллю стала робота у франко-марокканській стрічці "Розгойдай касба", що вийшла в прокат в 2013 році.

На Венеціанському кінофестивалі в 2003 р. році Шаріф отримав "Золотого лева" за внесок у світовий кінематограф. У 2004 році став володарем премії "Сезар" в номінації "Краща чоловіча роль" за роботу у фільмі "Мсьє Ібрагім і квіти Корану".

Нагадаємо, в червні помер легендарний англійський актор Крістофер Лі.