ua en ru

Рівень води в Десні впав до історичного мінімуму

Рівень води в Десні впав до історичного мінімуму Фото: річка Десна (wikipedia.org)

Рівень води у річці у межах Чернігова нижчий за норму майже у 5 разів

У Чернігові зафіксували найнижчий рівень води у річці Десна за 140 років спостережень. Про це повідомив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко.

За його словами, нинішній рівень води у річці у межах Чернігова нижчий за норму майже у 5 разів.

"Станом на ранок сьогоднішнього дня маємо показник 145 см над "0" поста. Для порівняння, нормальним середнім рівнем для Десни в цей період вважається 680 см над "0" поста. Бо зазвичай, щороку на цей час припадає пік весняної повені. Зараз же метеорологи б’ють на сполох - різниця з нормою складає понад 5 метрів. Подібна ситуація і на інших територіях області", - повідомив Прокопенко.

Він додав, що така ситуація зафіксована вперше за 140 років досліджень. У випадку спекотної та бездощової погоди влітку ситуація може впасти до критичного рівня 50-70 см над "0" поста.

За словами Прокопенка, окрім погодних причин, зневодненню водойм також сприяє неконтрольоване осушення територій та стихійні розорення луків та пасовищ в прибережних захисних смугах.

У зв’язку з цим при ОДА створили спеціальну робочу групу з представників Держекоінспекції, Держгеокадастру та Деснянського басейнового управління водних ресурсів, які проінспектують ситуацію у регіоні.

Рівень води в Десні у межах Чернігова впав до історичного мінімуму Станом на ранок сьогоднішнього дня маємо показник...

Опубліковано Андрієм Прокопенком Понеділок, 4 травня 2020 р.

Раніше в Укргідрометцентрі повідомляли, що безсніжна і тепла зима, а ткож відсутність звичної норми опадів, спровокували значне обміління річок і озер в Україні.

Погода в Україні цього тижня буде переважно дощовою, у деяких регіонах очікуються грози та град, а також сильний вітер.

За прогнозом синоптиків, у травні 2020 року місячна кількість опадів очікується 34-77 мм, в Карпатах 95-120 мм, що в межах середніх багаторічних значень.