ua en ru

Рівень прозорості процесу приватизації об'єктів енергетики в Україні високий, - представники Європарламенту

Представники Європарламенту високо оцінили прозорість процесу приватизації енергетичних компаній в Україну, проведеного Фондом державного майна України, під час телемосту Київ - Франкфурт - Нью-Йорк, за яким через Інтернет також спостерігали 1700 чоловік з різних країн світу.
«У липні цього року в Європарламенті вже обговорювалися питання, пов'язані з приватизацією в енергетичному секторі України, і мені приємно відзначити, що деякі наші пропозиції, засновані на досвіді Польщі, була прийняті до уваги», - сказала представник Секретаріату Європарламенту Інна Кірш. За її словами, це стосується питання соціального захисту працівників, модернізації виробничих потужностей, вимог з охорони навколишнього середовища. «Схоже, що українська влада роблять серйозні спроби забезпечити прозорість приватизаційного процесу і стимулювати прихід відповідальних інвесторів в умовах досить складної ситуації для енергетичного сектора в Європі в цілому», - зазначила Кірш.
Глава Делегації Європарламенту в Комітеті парламентського співробітництва Україна-ЄС Павло Коваль зауважив, що такого роду телеміст надає відмінну можливість задати актуальні питання щодо приватизації активів в енергетичному секторі України. «Я хотів би привітати зусилля, прикладені Фондом державного майна щодо забезпечення прозорості та відкритості процесу приватизації», - сказав він.
У свою чергу, член Європарламенту, глава польської делегації групи соціалістів і демократів Богуслав Ліберадскій впевнений, що приватизаційний процес повинен бути прозорим, оскільки виробники і керуючі мережами поставок електроенергії мають як мінімум домінуючою, якщо не монопольної позицією. «Електроенергія - це один з надзвичайно важливих факторів промислового розвитку і якості життя людей. І сьогодні, і завтра Україна буде необхідна енергія за обгрунтованою, економічно доступною ціною, вироблена, насамперед, на основі власних вугільних ресурсів з урахуванням стандартів щодо обмеження викидів СО2», - заявив політик.
Директор секретаріату Енергетичного співтовариства Славчо Нейков зазначив, що проведення телемосту для України - це надзвичайно своєчасно. «Ми очікуємо, що в Україну будуть швидко зроблені кроки вперед щодо поліпшення законодавчої бази відповідно до вимог договору про Енергетичне співтовариство. Приватизація в енергетичній сфері - це дуже серйозне випробування на цьому шляху і стимул для подальшого просування вперед. Саме тому справжні зусилля щодо забезпечення прозорості приватизації заслуговують схвалення», - сказав Нейков.
А генеральний секретар Європейської асоціації кам'яного та бурого вугілля EURACOAL Брайан Рікеттс подякував за можливість спостерігати за процесом, спрямованим на приватизацію деяких українських енергетичних компанії і схвалює наміри Фонду держмайна проводити цей процес відкритим та прозорим чином. «EURACOAL зацікавлений у розумінні того, яким чином внутрішній ринок вугілля буде розвиватися в Україну протягом найближчих років», - зазначив глава Асоціації.