ua en ru

Рівень підтримки сепаратизму на Донбасі знижується, - дослідження

Більшість жителів сходу України пов'язують своє майбутнє з Україною. Такі дані власного опитування оприлюднив донецький інтернет-ресурс "Острів".

Згідно з результатами інтернет-опитування - 75% опитаних хотіли б жити в Україні, 15% віддають перевагу життя на Заході, 4% готові переїхати в Росію. Тільки 3% опитаних пов'язують своє майбутнє з самопроголошеними ДНР і ЛНР.

В опитуванні взяли участь понад 7500 користувачів інтернет-ресурсу.

Коментуючи отримані результати, політолог, директор Фонду "Українська політика" Кость Бондаренко зауважив, що "результати подібних соціологічних опитувань охоплюють дуже важливу аудиторію - людей розумних, думаючих, тих, хто намагається йти в ногу з часом. Це люди, які істотним чином впливають на суспільну думку і задають тон у суспільному житті".

"Показово, що ця частина суспільства категорично не підтримує сепаратизм, вважаючи його авантюрою і тупиковою гілкою розвитку регіону", - зазначив він.

За словами політолога, набравши лише 3% прихильників сепаратизм, як політичне явище, впав нижче умовного прохідного бар'єру.

"Сепаратистам - при всіх спробах наростити військово-технічну присутність в регіоні - не вдалося головне: схилити на свій бік людей, що формують свідомість і задають стратегію розвитку регіону", - підкреслив він.

Бондаренко вважає, що буде чимало тих, хто поставить під сумнів репрезентативність подібного роду опитувань.

"В умовах, коли практично неможливо (через бойові дії і нестабільність ситуації) провести польовий цикл соціологічних досліджень на Донбасі, подібні інтернет-опитування дають не абсолютний результат, а динаміку. При результаті в 75% сперечатися про рівні соціологічної похибки безглуздо - ми маємо справу з тенденціями, з настроями. Те, що на Донбасі переважна частина населення живе в містах, дозволяє говорити про високий рівень інтернетизації і - відповідно - про високий ступінь достовірності подібних опитувань. Говорити ж про реальні і безперечні настрої можна буде тільки після того, як Донбас повернеться до нормального життя і населення зможе взяти участь у виборах", - резюмував політолог.