ua en ru

В УПЦ КП заявили про зняття анафеми з патріарха Філарета

В УПЦ КП заявили про зняття анафеми з патріарха Філарета Фото: патріарх Філарет (РБК-Україна)

За словами Євстратія Зорі, відповідна інформація надійшла з кількох джерел

Єпископ Української православної церкви Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський, голова інформаційного управління Київської патріархії Євстратій Зоря поінформував про зняття анафеми з патріарха Філарета. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Twitter Зорі.

За його словами, відповідна інформація надійшла з кількох джерел, і наразі в УПЦ КП чекають на офіційне підтвердження.

В УПЦ КП заявили про зняття анафеми з патріарха Філарета

"Гарні новини з Синоду. З кількох джерел надійшла інформація про два очікуваних рішення Синоду Вселенського Патріархату. 1. Про задоволення апеляції Патріарха Філарета. 2. Про визнання незаконною анексії Київської Митрополії в 1686 р. Чекаємо на офіційне підтвердження", - зазначив Зоря.

Додамо, грецьке релігійне видання orthodoxia.info, посилаючись на власні джерела, також повідомило, що синод Вселенського Патріархату зняв анафему з патріарха УПЦ Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Вказано, що обидва предстоятелі направили Вселенському патріарху свої прохання про апеляцію, які були прийняті, після чого було прийнято таке рішення, однак наразі деталі та умови такого кроку невідомі.

Нагадаємо, раніше Зоря заявив, що новини про відкладення розгляду питання надання Українській православній церкві (УПЦ) автокефалії, які раніше розповсюджувалися, є помилковими. За його словами, в Стамбулі протягом другого дня засідання Синоду в середу, 10 жовтня, проходило заслуховування звіту екзархів, які недавно перебували в Києві.

"Їм задавали питання. Обговорення продовжиться сьогодні (11 жовтня, - ред.) архієпископ Даниїл сказав, що після цього слід очікувати офіційні повідомлення. Розповсюджувані "новини" про "відкладання - фейк", - підкреслив прес-секретар УПЦ КП.

Як писало РБК-Україна, раніше католицьке агентство новин KNA в Стамбулі повідомляло, що питання надання Українській православній церкві автокефалії поки відкладено. Зазначалося, що на засіданні Синоду Вселенського патріархату було вирішено перенести прийняття рішення щодо надання Томосу для України.