ua en ru

В УПЦ КП відреагували на рішення РПЦ про розрив відносин з Константинопольським Патріархатом

В УПЦ КП відреагували на рішення РПЦ про розрив відносин з Константинопольським Патріархатом Фото: Філарет (РБК-Україна)

В УПЦ КП засудили рішення Синоду РПЦ

Українська православна церква Київського Патріархату (УПЦ КП) засудила рішення Синоду Російської православної церкви (РПЦ) про розірвання молитовного спілкування зі Вселенським патріархом. Про це йдеться в повідомленні прес-центру Київської Патріархії.

Повідомляється, що розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру.

"Припинення молитовного поминання одним Предстоятелем Церкви іншого Предстоятеля Церкви і розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру (проповідь і поширення єресі чи іншого лжевчення)", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в УПЦ КП наголосили, що Вселенський патріарх ніколи нікому не передавав своїх канонічних прав Київської Митрополії.

"Відомо і очевидно, що з часу Оскольдового (середина IX ст.) і Володимирового (кін. Х в.) Хрещення, Русь-Україна мала канонічний ієрархічний зв'язок з Вселенським Константинопольським Патріаршим престолом, як зі своєю Церквою-Матір'ю. Відомо і очевидно також, що перший канонічно визнаний Вселенським Православ'ям Предстоятель Московського Патріархату був поставлений Константинопольським Патріархом Єремією в кінці XVI в., Тобто більш ніж за шість століть пізніше часу утворення Київської Митрополії", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Синод Російської православної церкви (РПЦ) вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату.