ua en ru

УПЦ КП звинуватила УПЦ МП в силове захоплення храму в Закарпатській області

УПЦ КП звинуватила УПЦ МП в силове захоплення храму в Закарпатській області Фото: храм Різдва Пресвятої Богородиці в с. Пилипець

Представники УПЦ МП відібрали ключі у настоятеля і вигнали парафіян

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) звинуватила Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП) у силовому захопленні храму Свято-Різдва Богородиці с. Пилипець Закарпатської області, який відбувся 27 вересня. Про це йдеться в офіційній заяві управління Закарпатської єпархії УПЦ КП.

"27 вересня 2015 року в день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього в Управління Закарпатської єпархії УПЦ КП, вранці надійшло повідомлення від настоятеля Храму релігійної громади УПЦ КП Свято-Різдва Богородиці с. Пилипець Міжгірського району Закарпатської області ієрея Василя Каличин, про те, що представники Хустської єпархії (священнослужителі) і так звані "титушки" здійснили спробу силового захоплення Храму Свято-Різдва Богородиці с. Пилипець УПЦ КП", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що представники УПЦ МП силоміць відібрали ключі від храму у паламаря, а також виштовхали з парафіян церкви і священика-настоятеля, які почали протестувати проти таких дій. Також повідомляється, що представники Московського патріархату відмовилися почати богослужіння.

"Завдяки оперативному реагуванню правоохоронних структур області та відстоювання своїх прав релігійною громадою Храм було повернено парафіянам, ключі від Храму передані голові громади", - йдеться в заяві.

Вказується, що конфлікт виник після того, як церковна громада УПЦ МП Свято-Різдва Богородиці села Пилипець 9 серпня на загальних парафіяльних зборах прийняла рішення про вихід зі складу Хустської єпархії УПЦ МП і переході до складу УПЦ КП. Згодом це рішення було закріплено в статуті та свідоцтві про реєстрацію громади.

Нагадаємо, це вже не перший конфлікт за церкву між представниками УПЦ КП і УПЦ МП. Так, 21 вересня у селі Катеринівка Тернопільської області парафіяни УПЦ КП і УПЦ МП побилися за церкву святого великомученика Георгія Побідоносця. За даними МВС, прихильники Московського патріархату відмовились передати ключі від храму представникам Київського патріархату. Між двома громадами виник конфлікт та бійка. Правоохоронці намагалися врегулювати конфлікт, в результаті чого отримали тілесні ушкодження. Крім того, постраждали і парафіяни.