ua en ru

Уповноважений Президента України з прав дитини ініціює скасування таємниці усиновлення

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко ініціює скасування таємниці усиновлення шляхом внесення змін до Сімейного та Кримінального кодексів України. Про це Павленко заявив під час брифінгу, повідомляє прес-служба Президента.

"Таємниця усиновлення є порушенням права дитини, визначеного конвенцією ООН про права дитини, що дитина від народження має право знати своїх батьків", - підкреслив Павленко. У цьому контексті він зазначив, що Сімейним кодексом України передбачено право дитини з 14 років звернутися до суду і з'ясувати обставини свого усиновлення, біологічних батьків і все, що з цим пов'язане.

Крім того, наголосив Юрій Павленко, потрібно запровадити обов'язкове навчання кандидатів в усиновлювачі з тим, щоб не допустити потрапляння дитини в сім'ю, в якій батьки не готові до виховання дитини.

На переконання уповноваженого Президента України з прав дитини, таємниця усиновлення є пережитком радянської системи усиновлення. "Існує міф про те, що таємниця усиновлення - це механізм захисту дитини та її батьків від зайвої уваги з боку сторонніх осіб, психологічної травми дитини, можливість сім'ї жити звичайним життям, нічим не вирізняючись в очах оточуючих", - зазначив він.

Насправді ж, наголосив Юрій Павленко, рано чи пізно дитина дізнається правду, і чим пізніше вона дізнається про своє усиновлення, тим непередбачуваніші наслідки може мати для неї ця інформація: образа на батьків-усиновлювачів, розрив з ними стосунків, втеча з дому тощо. "Таємниця усиновлення однозначно є пріоритетом інтересів дорослих над інтересами дитини", - наголосив Юрій Павленко.

"Разом з тим, таємниця усиновлення позбавляє посадових осіб можливості отримати об'єктивну інформацію про те, як живе і розвивається дитина, навіть тоді, коли дитина знає про те, що вона усиновлена", - наголосив Юрій Павленко. Фактично у зв'язку з наявністю таємниці усиновлення, яка жодним чином не впливає на гармонійний розвиток дитини в сім'ї, девальвується функція нагляду держави за сім'ями, які усиновили дітей, констатував він.

Уповноважений Президента України з прав дитини також повідомив, що держслужбовці за будь-яких обставин повинні зберігати таємницю усиновлення, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним. За розголошення таємниці усиновлення передбачена кримінальна відповідальність посадових осіб від штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян аж до позбавлення волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, за даними Держстату, в Україні в 2011 р. кількість усиновлених дітей зменшилася на 449 осіб - до 4 тис. 416 проти 4 тис. 865 людей в 2010 р.