ua en ru

Уоррен Баффет продовжує свою кампанію за підвищення податків для найбагатших громадян США

Американський мільярдер Уоррен Баффет продовжує свою кампанію за підвищення податків для найбагатших громадян США. На цей раз Оракул з Омахи привернув увагу світових ЗМІ, написавши лист конгресмену-республіканцю Тіму Хьюелскампу. У ньому інвестиційний гуру розкрив рівень своїх доходів за минулий рік - 63 млн дол., з яких заплатив "всього лише" 7 млн ​​дол. податку.
Історія з публікацією доходів Баффета почалася ще на початку жовтня, коли член американського конгресу республіканець Тім Хьюелскамп направив мільярдерові лист із закликом розповісти громадськості про свої доходи, нагадавши, що аналогічне прохання йому адресувала впливова газета The Wall Street Journal. Натомість конгресмен обіцяв розкрити доходи всієї своєї родини.
Відповідь інвестиційного гуру не змусила себе чекати. Використовуючи свій лист як черговий майданчик для агітації за підвищення рівня оподаткування для багатих американців, Баффет поскаржився, що більшість його співробітників, так само як і багато представників середнього класу, платять податки за набагато вищою ставкою, ніж він сам.
"На жаль, публікація вами або ким-небудь ще з членів конгресу своїх податкових декларацій ніяк не допоможе моїй заяві про те, що багаті американці платять менше податків, ніж представники середнього класу. Мені здається, що якщо ви складете загальний обсяг належних до виплати податків з соціальним податком і співвіднесе це зі своєю базою оподаткування, то у вас, як і у всіх співробітників моєї компанії, крім мене, цей показник буде в районі 30%", - заявив мільярдер. У той же час найбагатші люди країни, пише Баффет, заплатили в 2008 році в якості податків в середньому лише 21,4% від своїх доходів.
Оракул з Омахи також не забув "передати привіт" газеті The Wall Street Journal, відзначивши, що її співробітники так і не зуміли добитися аналогічної публікації доходів від свого боса Руперта Мердока, чий статок також обчислюється мільярдами доларів. "Після того як The Wall Street Journal запропонувала мені опублікувати свої доходи, я заявив, що з радістю зроблю це наступного ранку після того, як так само вчинить Руперт Мердок. На жаль, співробітникам WSJ так і не вдалося переконати свого господаря взяти участь у всьому цьому", - йдеться в листі.
Сам Баффет заробив за минулий рік майже 63 млн дол., правда, зважаючи на цілий ряд податкових відрахувань його оподатковувана база склала лише 39,8 млн дол. У результаті загальна сума федерального прибуткового податку мільярдера трохи не дотягнула до 7 млн ​​дол., таким чином, його ефективна ставка дорівнює 17,4%.
Варто зазначити, що ініціатор цієї історії конгресмен Хьюелскамп залишився незадоволений відповіддю Баффета. На його думку, мільярдер надав далеко не повну інформацію про свої доходи. "Пан Баффет все ще відмовляється опублікувати свої податкові декларації. Те, що він надав, можливо, і є точними даними, однак вони неповні. До того ж він не потрудився пояснити, як він зумів отримати податкове вирахування на мільйони доларів", - заявив політик.