ua en ru

Поліпшення кредитоспроможності компаній з ринків, що розвиваються, слабшає, - Fitch

Загальна тенденція поліпшення кредитоспроможності компаній з найбільших ринків, що розвиваються, яка відбиває відновлення після глобальної рецесії 2009 р., схоже, слабшає, але показники кредитоспроможності залишаються сильними. Про це йдеться в звіті Fitch Ratings «Інформаційний бюлетень по ринках, що розвиваються - жовтень 2011» (Emerging Markets Newsletter - October 2011).

У той час як перспективи світової економіки виглядають все більш непростими, увага аналітиків змістилася в бік фінансової гнучкості, факторів ліквідності та оцінки спроможності емітентів абсорбувати потрясіння. Рейтинги, присвоєні Fitch компаніям з ринків, що розвиваються, виглядають стійкими. З 2009 р. на ринках, що розвиваються, триває економічне зростання, навіть на тлі слабких тенденцій і перспектив на розвинених ринках.

У портфелі корпоративних рейтингів на ринках, що розвиваються, частка «Стабільних» прогнозів зменшилася до 82% до вересня 2011 р. з 85% на червень 2011 р. (79% на вересень 2010 р.). «Позитивні» прогнози становили 11% (8% у вересні 2010 р.), а частка «Негативних» прогнозів дорівнювала 7% (13% у вересні 2010 р.). Очікування Fitch по операційних і фінансових показниках компаній є консервативними і відображають збереження невизначеності з приводу перспектив після рецесії і фінансової кризи 2009 р.

Яскравим прикладом уповільнення економіки на ринках, що розвиваються, є недавнє ослаблення економічної активності в Бразилії. Fitch прогнозує, що зростання ВВП в Бразилії складе 3,6% в 2011 р. і 3,7% в 2012 р., у той час як раніше передбачався зростання на 4% і 4,5% відповідно. «Очікується, що зростання буде підтримуватися споживчими витратами, стійкими ринками праці, а також державними інфраструктурними та житловими програмами. Недавнє уповільнення економіки зумовлено впливом посилення кредитно-грошової політики, скасуванням протиціклічних податково-бюджетних заходів і більш помірною податково-бюджетною політикою. Уповільнення економічного зростання в Бразилії відображається в зниженні курсу реала, який до останнього часу демонстрував підвищення на 40% до долара США за період з 2008 р. Недавнє зниження цін на сировинні товари, уповільнення економіки країни та підвищення економічної невизначеності, як очікується, послабить інфляцію», - прогнозують експерти.

«Корпоративні емітенти Центральної та Східної Європи, імовірно, будуть найбільшою мірою схильні безпосередньому впливу будь-яких стресів або проблем в країнах єврозони, оскільки економіки країн Центральної та Східної Європи у все більшій мірі інтегровані з економічними показниками і перспективами Європейського союзу і залежать від цих перспектив і показників. Вплив рецесії у Західній Європі на країни Центральної та Східної Європи було продемонстровано в 2009 р. ступенем економічного спаду в регіоні », - наголошують у своєму звіті аналітики Fitch.