ua en ru

"Укрзалізниці" для продовження пасажирських перевезень потрібно 111 млрд гривень

"Укрзалізниці" для продовження пасажирських перевезень потрібно 111 млрд гривень Ілюстративне фото (twitter.com/uz_gov_ua)

Така сума інвестицій потрібна компанії для пасажирських перевезень на найближчі 5 років

Для забезпечення пасажирських перевезень залізницею упродовж найближчих п’яти років у цей напрямок необхідно інвестувати понад 111 млрд гривень. Про це повідомив директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики ПАТ "Укрзалізниця" Антон Саболевський, передає РБК-Україна.

За його словами, пасажирські перевезення для компанії є глибоко збитковими, а держава не компенсує ці витрати. Саме тому "Укрзалізниця" активізує роботу з реформування пасажирської вертикалі.

Саболевський зазначив, що фахівці товариства вже підготували та винесли на розгляд комітету з реформування УЗ пропозиції щодо подальшого реформування філії "Пасажирська компанія" ПАТ "Укрзалізниця".

"Сьогодні є значний потенціал для підвищення ефективності пасажирського господарства Укрзалізниці", - наголосив Саболевський.

Зокрема, він зазначає, що функцію маркетингу компанії передбачається вивести в окрему складову та посилити. Також планується відокремити напрям з управління вокзалами, в рамках підготовки до створення філії УЗ з управління вокзалами.

"Завдання цієї вертикалі - вийти на самоокупність. Для цього є два основні джерела отримання доходів: надання послуг перевізникам (зараз в Україні це філії "Пасажирська компанія", "Українська залізнична швидкісна компанія" і регіональні філії в частині приміських поїздів, а також закордонних перевізників) та додаткові послуги й сервіси, що надаються пасажирськими вокзалами", - сказав Саболевський.

Він також додав, що було проаналізовано досвід Польщі та Німеччини, що показало - вокзальні компанії більшу частину доходів отримують від додаткових послуг.

В УЗ додали, що торік збитки компанії склали 10 млрд гривень, з яких 6 млрд гривень - частка далекого сполучення.

Нагадаємо, в Україні з 1 жовтня 2018 року зросли ще на 12% ціни на квитки у пасажирських потягах. В "Укрзалізниці" додали, що це другий етап підвищення цін. Перший відбувся навесні цього року.