ua en ru

В "Укртрансгазі" заявили про необхідність ліквідувати 30% потужностей української ГТС

В "Укртрансгазі" заявили про необхідність ліквідувати 30% потужностей української ГТС Фото: президент "Укртрансгазу" Ігор Прокопів

Попит на українську ГТС знизився за рахунок Північного потоку і падіння споживання

В "Укртрансгазі" заявили про необхідність оптимізації потужностей газотранспортної системи України на 30%. Про це сьогодні журналістам повідомив президент ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Прокопів, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас велика кількість неліквідів. У нас дуже велика кількість потужностей - 30% наших компресорних станцій потрібно ліквідувати. Ми дарма утримуємо людей по 2-3 роки", - сказав він.

Прокопів пояснив таку ситуацію тим, що попит на українську ГТС знизився за рахунок, зокрема, Північного потоку і падіння споживання.

"Північний потік забрав більше 30 млрд куб. м і Білорусь забрала зайвих 8 млрд куб. м... Плюс Україна впала в споживанні. Ще кілька років тому ми брали 52 млрд куб. м в рік, а зараз ми бачимо в рік близько 28,5 млрд куб. м. А в пік Україна споживала 112 млрд куб. м, щоб ви розуміли еволюцію. Це падіння, і ми не включаємо компресорні станції, тримаємо їх в режимі... Ми очікуємо, що споживання газу пройде критичну точку і почне рости. Ми все ж чекаємо - нехай за п'ять років, хай за десять ми хоча б повинні дійти до половини добробуту європейців - це означає збільшення споживання газу", - зазначив президент "Укртрансгазу".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що без російського газу Україна не зможе накопичити 17 млрд куб. м в підземних сховищах.