ua en ru

"Укртрансгаз" залишився без газу для технологічних потреб

"Укртрансгаз" залишився без газу для технологічних потреб Фото: Укртрансгаз (utg.ua)

Постачальники відмовляються укладати контракти через сумніви у платоспроможності Укртрансгазу

Жоден постачальник не надав тендерних пропозицій на 12 аукціонів "Укртрансгазу" на закупівлю газу для виробничо-технологічних потреб (ВТВ) з липня по грудень 2019 року, через що аукціони не відбулися. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Як зазначили в прес-службі, планувалося закупити 880 млн куб. м газу з очікуваною вартістю 5,72 млрд грн без ПДВ.

В "Укртрансгазі" назвали ймовірну причину зриву аукціонів - "дефіцит коштів Укртрансгазу і, як наслідок, несвоєчасні розрахунки з контрагентами за чинними договорами закупівель газу для власних виробничо-технологічних потреб (ВТВ), борг за якими вже складає 4,1 млрд грн".

Наразі запас газу в підземних газосховищах Оператора ГТС на ВТВ становить 152 млн куб. м., а місячна потреба у паливному газі складає близько 240 млн куб. м, розповіли в "Укртрансгазі".

"Укртрансгаз" вже попередив про виникнення передумов надзвичайної ситуації державного рівня НКРЕКП, Державну службу надзвичайних ситуацій України та Раду національної безпеки і оборони України.

"ДСНС України 20 червня надала зворотний зв’язок, класифікувавши рівень загрози у разі припинення роботи технологічного обладнання об’єктів магістрального трубопровідного транспорту ГТС України як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня", - заявили в "Укртрансгазі".

Раніше ПАТ "Укртрансгаз" заявив про відсутність коштів, щоб розраховуватися за контрактами на закупівлю газу для власних виробничо-технологічних витрат через дефіцит коштів.

У заяві компанії зазначається, що фінансову ситуацію компанії з кожним місяцем погіршують тарифи для оператора ГТС, які регулятор затвердив наприкінці 2018 року.