ua en ru

"Укрнафта" прогнозує 15% зниження видобутку нафти в 2017

"Укрнафта" прогнозує 15% зниження видобутку нафти в 2017 Фото: "Укрнафта" прогнозує зниження видобутку в 2017

Можливе зниження видобутку компанія пов'язує з високими рентними ставками і податковою заборгованістю

ПАТ "Укрнафта" прогнозує скорочення видобутку нафти на 15% у 2017 році. Про це йдеться в прес-релізі компанії.

Згідно з поясненнями "Укрнафти", знизити видобуток компанія буде змушена в зв'язку з високими рентними ставками, а також відсутністю рішення щодо питання податкової заборгованості. У результаті дії цих двох факторів, кошти "Укрнафти" значно знизяться і компанія не матиме достатніх ресурсів для реалізації інвестиційної програми.

Тим не менше, у січні-вересні 2016 року компанія направила на інвестиційну програму 391 млн гривень, що становить 15% від мінімально необхідного рівня. У той же час, для збереження поточного обсягу видобутку компанії необхідно щорічно інвестувати мінімум 2,6 млрд гривень в оновлення обладнання, ремонт існуючих та буріння нових свердловин.

Насьогодні, розмір рентної плати за використання надр для видобутку нафти та конденсату на глибині до 5 тис. м становить 45%, для більш глибоких покладів – 21%. Ставки ренти на видобуток природного газу становлять 29% і 14% відповідно.

За твердженням компанії, вона неодноразово виступала з пропозицією зрівняти ставки ренти на видобуток нафти, конденсату та природного газу.

Напомним, НАБУ розслідує виведення 7,74 млрд гривень через компанії Коломойського.