ua en ru

"Укрнафта" звернулася до ГПУ через спецдозвол на видобування нафти на одному з родовищ

"Укрнафта" звернулася до ГПУ через спецдозвол на видобування нафти на одному з родовищ Фото: "Укрнафта" знову судиться з Держгеонадр через спецдозволи (УНІАН)

Компанія заявляє про численні порушення при видачі зазначеного дозволу

ПАТ "Укрнафта" звернулося до Генеральної прокуратури України з пропозицією вступити в судовий розгляд стосовно спецдозволу на Свистунковско-Червонолуцькое родовище. Про це повідомляє прес-служба ПАТ.

Як повідомляється, позов компанії до Державної служби геології та надр України та ТОВ "Аркона Газ-Енергія" буде розглядатися в Київському апеляційному адміністративному суді 21 лютого 2018.

"Укрнафта" звернула увагу Генпрокуратури на те, що спеціальний дозвіл №4830 від 18 травня 2017 року було надано вказаною ТОВ без проведення публічного аукціону. При цьому товариство виплатило збір за видачу дозволу в розмірі 3,8 млн гривень, в той час, як його реальна вартість, за підрахунками "Укрнафти", становить до 110 млн гривень. Така оцінка компанії ґрунтується на результатах геологічних досліджень, які "Укрнафта" на родовищі з 2004 по 2010 рік і які були затверджені ДКЗ України у грудні 2010 року. Згідно з ними тільки по Червонолуцьккой площі запаси газу становлять 1,06 млрд куб м, а запаси конденсату - 96 тис. тонн. У той же час у виданому "Аркона Газ-Енергія" спецдозвіл запаси значиттельно занижені: 320 млн куб м газу і 17 тис. тонн конденсату відповідно. При цьому ні "Аркона Газ-Енергія", ні інші компанії додаткових досліджень на родовищі не проводили.

Таке заниження показників, на думку "Укрнафти", пояснює низьку вартість спецдозволу. Тому компанія вважає, що спеціальний дозвіл №4830 було оформлено з порушенням норм законодавства, а рішення про його видачу завдало шкоди інтересам держави і самого підприємства.

Нагадаємо, "Укрнафта" відновила видобуток на чотирьох родовищах в Сумській області.