ua en ru

"Укрметалургпром" закликає владу передбачити відшкодування ПДВ експортерам

"Укрметалургпром" закликає владу передбачити відшкодування ПДВ експортерам Фото: "Укрметалургпром" закликає владу передбачити відшкодування ПДВ експортерам (gmk center)

Українські підприємства ГМК зіткнулися з браком оборотних коштів, викликаний блокуванням відшкодування ПДВ. Через це вони не можуть відновлювати виробництво в довоєнних обсягах, а тим паче - його нарощувати.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на президента ОП "Укрметалургпром" Олександра Каленкова.

"Держава припинила відшкодування ПДВ експортерам, зокрема металургам та гірникам. Мова йде про більше ніж 10 млрд грн по всій галузі. Підприємства фактично не мають доступу до 20% своїх оборотних коштів, в той час як постачальники сировини, матеріалів та послуг, необхідних для виробництва, вимагають повну передоплату з огляду на воєнний стан в країні. Як наслідок, бізнес змушений скорочувати обсяги закупівель. А отже, збільшення виробництва та експорту значно ускладнюється", - пояснює він.

Каленков підкреслив: працюючі (і тимчасово непрацюючі також) підприємства ГМК наразі роблять усе можливе, щоб зберегти робочі місця та платити зарплати.

Крім того, з перших днів російського вторгнення в Україну підприємства надають фінансову та матеріальну підтримку ЗСУ, організовують евакуацію населення, закуповують та здійснюють доставку гуманітарної допомоги.

Те, що бюджет України наразі має проблеми з надходженнями, безумовно, проблема, наголошують експортери. Але у такому разі пошуки додаткового фінансування мають бути спрямовані на всі галузі економіки: спроба отримати додаткове фінансування шляхом блокування оборотних коштів експортних галузей призведе до втрати конкурентоспроможності України на світових ринках, а цього необхідно уникнути.

"Українські можновладці, зокрема перша віце-прем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко, часто наголошує на необхідності відродження бізнесу на неокупованих територіях заради наповнення бюджету. Відшкодування ПДВ у повному обсязі дасть змогу відновити виробництво, а відповідно - збільшити експорт продукції. Так металурги та гірники зможуть надавати нашим воїнам та населенню ще більше допомоги, а Україна отримає більше податків та валютних надходжень, необхідних для відбудови економіки і для нашої перемоги над російським агресором", - резюмував Каленков.

Нагадаємо, раніше економічний експерт Борис Кушнірук зазначав, що задля розвитку економіки держава має розблокувати відшкодування ПДВ для експортерів - гірників та аграріїв. Він висловив переконання, що у держави наразі присутні всі необхідні для цього фінансові інструменти.