ua en ru

UkrLandFarming Бахматюка лідирує по виробництву молока і яловичини, - журналісти

UkrLandFarming Бахматюка лідирує по виробництву молока і яловичини, - журналісти Джерело фото - latifundist.com

Українські агрохолдинги запевняють, що можуть в 4-5 разів збільшити поголів'я великої рогатої худоби і фактично звести до нуля імпорт зарубіжної молочної і м'ясної продукції, а для стрімкого зростання вітчизняного виробництва потрібна лише відповідна державна політика. Про це йдеться в статті журналіста Івана Ярмоленка на fakty.ictv.ua.

За даними автора, перше місце в рейтингу найбільших виробників молока і яловичини зайняв UkrLandFarming Олега Бахматюка.


"Всі п'ять десятків власних тваринницьких комплексів компанія капітально реконструювала і розширила", - розповідає операційний директор холдингу Галина Ковток. "Ферми модернізували за світовими стандартами. На фермах діють системи якості у відповідності з європейськими стандартами. За два останніх роки вдосконалили роботу лабораторій, які приймають і відпускають молоко. Більше 30 тваринницьких комплексів обладнали молокопроводами: доїльний апарат підключається до корови, і молоко з скляним і сталевих трубах надходить до охолоджувача - без контакту з зовнішнім середовищем. На двох фермах побудували доїльні зали, в яких відбувається автоматизований і високопродуктивний процес доїння. Інвестиції в інфраструктуру чималі: установка тільки одного молокопроводу зараз коштує понад 1,2 млн грн".

Наголошується, що в наступні кілька років холдинг планує побудувати власний завод з виробництва сухого молока і вийти на перспективні ринки Азії. Інвестиційний проект в UkrLandFarming оцінюється в 200 млн доларів. Після експорту молочних продуктів, впевнені в компанії, на зовнішні ринки піде і українська яловичина.

"Наша яловичина може стати конкурентною у світі, адже ринки її споживання значно більші, ніж у свинини. Арабські країни, наприклад, купують у нас корми. Маючи найдешевші корми в світі, ми не можемо експортувати їх, а пустити на відгодівлю бичків до м'ясної кондиції і продавати м'ясо в ті ж країни. Тільки на цьому ми можемо отримати до одного мільярда доларів додатково, - говорить експерт, економіст департаменту технічного співробітництва Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За даними МінАП, щорічно поголів'я великої рогатої худоби скорочується в Україні на 3-5 відсотків. Замість майже 26 млн голів у 1990-му тваринники зараз пасуть 4,3 млн. Натомість на полицях магазинів все більше місця займають іноземні молоко - і м'ясовмісну продукти. За 5 місяців 2016 року імпорт молочних продуктів склав 5,2 тис. тонн. Це майже на 14% більше, ніж у минулому році. Сотні тонн молока і вершків везуть до нас з Німеччини і Бельгії, згущене молоко - з Білорусі, сири - з Польщі, а масло з Нової Зеландії. Ще більш високими темпами зростає імпорт м'яса: птиці завезли в півтора рази, а яловичини і свинини - в 1,7 рази більше, ніж у 2015.