ua en ru

Зміцнення швейцарського франка викликане ослабленням євро і долара, - аналітики

Підйом курсу національної швейцарської валюти дуже турбує місцеві компанії. Згідно з опитуванням, проведеним центробанком країни наприкінці минулого тижня, 45% з 244 компаній-експортерів відчувають на собі негативний вплив подорожчання франка, повідомляє РБК daily.

Як заявив нещодавно в інтерв'ю глава виробника годинників Swatch Ніколас Хайєк, його компанія поки що справляється із зростанням курсу валюти, а от дрібним і середнім компаніям-експортерам, а також туристичного бізнесу доводиться нелегко. За словами Н.Хайєка, далі буде ще гірше, так як франк продовжить зміцнюватися по відношенню до євро.

Сильна валюта Швейцарії негативно впливає не тільки на місцевих виробників. Австрія та Угорщина також страждають від зростання франка, оскільки багато компаній і домогосподарства в цих країнах брали кредити у швейцарських франках. Як пише австрійська газета Der Standard, в Австрії майже кожен третій житель, що звертався в банк за кредитом, одержував його у швейцарських франках. В Угорщині ситуація ще гірша: 60% кредитів видано в цій країні в іноземній валюті, головним чином, у швейцарській.

На думку аналітиків, зміцнення франка викликано здебільшого послабленням євро і долара через кризу в єврозоні та занадто повільного відновлення в США. Єдиний, хто може допомогти у сформованій ситуації - це швейцарський центробанк. Компанії-експортери дуже сподіваються на валютні інтервенції з боку SNB.

До цього заходу SNB був змушений не раз вдатися в кризовий та посткризовий період. Протягом 15 місяців з березня 2009 р. по червень 2010 р. банк проводив валютні інтервенції, продавши 200 млрд франків. На думку аналітиків, банк може відновити втручання в торги валютою, якщо економічна ситуація в країні погіршиться.