ua en ru

"Укренерго": ціна закупівлі електроенергії на експорт не є ринковою

В Україні немає умов формування ціни експорту електроенергії. Про це заявив в. о. голови НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук на прес-конференції в Києві в середу.

"Коли ціна на експорт електроенергії формується постановами регулятора з урахуванням багатьох факторів, в тому числі дотаційною складовою, рівень ціни внутрішнього ринку значно вищий поточної ціни, яку готові платити споживачі в Білорусі і Молдові, де досить потужними є позиції російських постачальників електроенергії", - зазначив Ковальчук.

За його словами, ціна українського Квтг вища десь на 20%, ніж на цих ринках.

"Тому відсутність експорту ніяк не пов'язана з діяльністю НЕК "Укренерго" або "Укрінтеренерго". Це проблема більш глобального порядку, це проблема ціноутворення. Це питання НКРЕКП та ДП Енергоринок, тому що ми не відчуваємо реального балансу, реального ціноутворення. Що стосується методики, за якою має визначатися конкурентна ціна, на мою думку, це не повинна бути дотаційна ціна. Тобто ми розуміємо, що на території Бурштинського острова, а це все теплова генерація, ця експортна ціна в будь-якому випадку не може бути вищою, ніж реальна вартість теплової генерації плюс вартість передачі та інші послуги", - зазначив в. о. голови НЕК "Укренерго".

За даними ЗМІ, ціни на електроенергію в Європі в лютому-березні впали майже на 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ціна купівлі електроенергії на Угорській біржі HUPX становить 26-27 євро за Мвтг або близько 760 грн, внутрішня відпускна ціна для експортерів - 1178 грн/Мвтг.

Також зазначалося, що з 2013 року обсяг експортних поставок скоротився з 9,8 млрд квт-год до 3,6 млрд квтг у 2015 році. У 2016 році Міністерство енергетики та вугільної промисловості оголосило про намір наростити експорт. У прогнозному енергобалансі на 2016 рік експорт електроенергії з України закладений на рівні 11 млрд квтг.