ua en ru

В України є можливість отримувати синтез-газ з вугілля для виробництва добрив, - експерт

В України є можливість отримувати синтез-газ з вугілля для виробництва добрив, - експерт Фото: Віктор Полозов (Бізнес.Цензор)

За словами Віктора Полозова, Україна має потенціал з будівництва заводів для виробництва синтез-газу з вугілля

В України є всі можливості і потенціал з будівництва заводів для виробництва синтез-газу з вугілля, що може дозволити скоротити витрати на сировину при виробництві добрив і електроенергію в кілька разів. Про це в коментарі виданню Hubs заявив колишній заступник директора ДП "Укртрансхімаміак", керівник "Укрхімтехнології" Віктор Полозов.

"Так, дійсно, це так. І в два рази, і в три, і в півтора – все залежить від вартості російського газу в Україні, а також і від вартості самого вугілля: як його видобувають, тобто від способу видобутку, якості вугільної сировини. Є можливості з такого вугілля робити і добрива, і направляти його на виробництво електроенергії, і отримувати з нього метанол. Сьогодні у світі існує багато технологій", — розповів експерт.

За його словами, для реалізації цієї ідеї перешкоджали спочатку низька ціна на російський газ, сьогодні – монополія на ринку міндобрив.

"Коли газ був дешевий, нікому це не було цікаво. По-друге, сьогодні існує монополія (Дмитра) Фірташа у виробництві мінеральних добрив, від чого аграрії так і переймалися цією проблематикою. А монополія – це завжди погано. Якщо говорити про технічну частину, то запуск одного заводу коштує орієнтовно 600-700 млн доларів: це інфраструктура і так далі. Є такі ідеї про державне й приватне партнерство. В такому випадку це можливо втілити в життя і залучати серйозних інвесторів до таких проектів", — зазначив Полозов, додавши, що на запуск нового підприємства може піти до трьох років.

Він підкреслив, що українські шахти здатні забезпечувати сировиною такі об'єкти в достатніх обсягах.

"При сьогоднішніх цінах на природний російський газ – це хороша ідея. По-друге, мова йде про соціальну спрямованість: будуть задіяні наші вугільники. У нас є потенціал виробляти 4 млн тонн аміаку. І все природного газу, а Китай сьогодні виробляє 75 млн тонн аміаку. Хоча ще років 15 тому Китай імпортував аміак, у тому числі з України. При цьому 75% з цих 75 млн тонн аміаку КНР виробляє з вугілля", - заявив експерт.

Зазначимо, раніше вітчизняні аграрії все частіше почали заявляти про необхідність будівництва в Україні заводів з виробництва синтез-газу з вугілля, оскільки це нібито зможе скоротити витрати на сировину та електроенергію.

У травні аграрії також зверталися в Кабмін і стверджували, що група компаній Дмитра Фірташа Ostchem заборгувала аграріям 1,7 млрд грн за добрива, які були оплачені, але так і не були поставлені і не були зроблені. На переконання представників АПК, це могло свідчити про передбанкрутний стан Ostchem.

Згідно з повідомленнями в ЗМІ, аграрії також вимагали "розформувати монополію Ostchem", яка утворилася на ринку мінеральних добрив, шляхом примусового продажу підприємств, що входять в Ostchem, незалежним інвесторам.

Українські дистриб'ютори в свою чергу підтверджували затримки з боку Ostchem. Компанія Фірташа, за даними видання, тоді коментувати ситуацію відмовлялася.