ua en ru

Новини України за 10 серпня: звинувачення Путіна і проект податкової реформи

Новини України за 10 серпня: звинувачення Путіна і проект податкової реформи Фото: також Путін заявив про безглуздість зустрічі у форматі нормандському

Найголовніше за середу

Новини України та світу за 10 серпня: Путін звинувачує Україну у підготовці терактів у Криму, Мінфін презентував проект податкової реформи, суддя Микола Чаус спійманий на хабарі, Генпрокуратура направить справу Олександра Єфремова до суду до кінця року, а Шотландія має намір залишитися в ЄС, не виходячи з складу Британії.

Путін звинувачує Україну у підготовці терактів у Криму

Володимир Путін звинуватив Україну в підготовці терактів на території анексованого Росією Криму. Таку заяву російський лідер зробив після того, як ФСБ доповів йому про події останніх днів на півострові. За інформацією чекістів, діло було так. В Крим вторглися диверсійні групи, що складається із співробітників ГУР – головне управління розвідки. Цілями вони обрали "критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова". Які саме в ФСБ не уточнили. Між російськими і українськими розвідниками сталося кілька боїв, в одному з яких застосовувалася навіть бойова техніка. У результаті, повідомляє ФСБ, росіяни перемогли, українська агентурна мережа була розкрита. Щоправда, затримати вдалося чому-то тільки одну людину – працівника ГУР України Євгена Панова. Хто цей чоловік, схоже знають тільки в ФСБ, оскільки в самому ГУР заявили, що їх співробітники все на місцях. Недовго подумавши, президенту Путіну відповів Порошенко, назвавши всі випади на адресу України "безглуздими", "цинічними" і "безглуздими" фантазіями російського лідера.

Мінфін презентував проект податкової реформи

Міністерство фінансів представило новий проект податкової реформи. Згідно з документом, податкову міліцію знову перейменують і назвуть "фінансовою поліцією". Схоже, суть реформи зводиться до посилення ролі Мінфіну в зборі та контроль за надходженням податків. Та ж поліція буде підпорядковуватися міністерству. За Державної фіскальної службою закріплюється надання усних консультацій, забезпечення роботи "електронного кабінету платника податків" та проведення податкових перевірок. Без попередження податківці обіцяють не приходити і про свою появу в компаніях будуть попереджати завчасно, не менш ніж за два тижні. Крім цього, план податкових перевірок буде публікуватися на сайті міністерства, а самі перевірки будуть проходити 30 днів.По-новому податківці глянуть і на самих платників. У проекті реформи з'являється нова категорія - фізособи. До неї будуть віднесені ті, хто займається індивідуальною діяльністю без реєстрації, та чий річний дохід не перевищує 250 мінімальних зарплат (нині це 362 тисячі 500 гривень).

Суддя Чаус спійманий на хабарі

НАБУ і САП спільними зусиллями спіймали на хабарі суддю Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса. Спосіб отримання 150 тисяч доларів суддя незвичайний – попросив покласти їх у трилітрова банка і закопати поруч зі своїм будинком. Чому саме такий спосіб був обраний, слідству ще належить дізнатися. У відносини судді Чауса порушено кримінальну справу за ч. 4. ст. 368 Кримінального кодексу України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою") і йому загрожує в'язниця строком від 8 до 12 років. Поки ж Микола Чаус на волі – затримати його не можна, оскільки він захищений суддівським імунітетом. Згоду на його зняття повинна дати Рада, яка пішла на канікули. САП планує звернутися до парламенту з проханням зібратися заради судді Чауса на позачергову сесію.

ГПУ направить справу Єфремова до суду до кінця року

Генеральний прокурор Юрій Луценко не втомлюється коментувати справу колишнього голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. ГПУ обіцяє з розслідуванням не затягувати і передати матеріали щодо висунутих звинувачень в судову інстанцію до кінця року. Цілком може бути, що сидіти на лаві підсудних один з можливих організаторів так званої "Луганської народної республіки" буде не сам Луценко обіцяє "по справі Єфремова" нові арешти.

Шотландія має намір залишитися в ЄС, не виходячи з складу Британії

Перший міністр шотландського уряду Нікола Стерджен заявила про те, що Шотландія має намір залишитися в Європейському союзі, і, при цьому, не виходити зі складу Великобританії. За її словами, Шотландія знаходиться в унікальній ситуації (у нас вона називається "сидіти на двох стільцях відразу"). Також вона додала, що це буде позитивно для Євросоюзу. Зазначимо, що за результатами референдуму щодо виходу Великобританії з ЄС, більшість шотландців проголосували проти Brexit.

Читайте також: авторські матеріали про те, чому Путін звинуватив Україну в нападі на Крим, про те, за що судять колишніх міліціонерів з батальйону "Торнадо", а також про те, що "ПриватБанк" підозрюється в розтраті рефінансування НБУ.