ua en ru

На Україну чекає демографічна криза через війну у 2016

На Україну чекає демографічна криза через війну у 2016 Фото: цього року експерти пророкують Україні демографічну кризу

Населення України й надалі буде зменшуватися

Кризові явища в країні стимулюватимуть значне зниження народжуваності у 2016 році. На цьому наголосили експерти Українського інституту дослідження екстремізму.

Зокрема, вони зазначили, що у 2013-2015 роках в Україні спостерігається зниження народжуваності. Однак, зважаючи на те, що основні наслідки демографічної кризи проявляються через два роки після початку будь-якої кризи - ями народження варто очікувати саме у 2016 році.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова переконана, що населення України й надалі буде зменшуватися.

"За будь яких умов населення України буде скорочуватися, тому що у нас вичерпано потенціал демографічного зростання, тому що в нас 75-річних жінок в структурі населення більше, ніж 5-річних дівчат. Тому що з 60-х років українська жінка не народжувала стільки скільки потрібно для простого відтворення поколінь, і відповідно кожне наступне покоління менше за попереднє", - сказала вона.


При цьому заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко впевнений, що покращити демографічну ситуацію можливо шляхом впровадження відповідної державної політики.

"Навіть встановлення миру та відновлення економіки покращить, але не вирішить повністю демографічну кризу. Виключно економічними методами подолати цю проблему неможливо. Мають бути включені й інші фактори: відновлення цінностей батьківства, сімейного виховання та напрямків, які б стимулювали переорієнтацію українця до традиційних для нього цінностей сім’ї", - зазначив Петренко.

Нагадаємо, за рік українців стало менше на 163 тисячі осіб.