ua en ru

Україну намагаються зробити полігоном для вирощування ГМО, - Медведчук

Україну намагаються зробити полігоном для вирощування ГМО. На це у своєму блозі звертає увагу лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"У той час як європейські країни відмовляються від виробництва генно-модифікованої продукції на своїй території, Україну намагаються перетворити на полігон для вирощування ГМ-культур. Міністерство агрополітики України вже підготувало зміни до закону про біобезпеку, які дозволять вирощувати сою з ГМ-насіння. Так що поки одні стоять на майданах, а інші, розваливши економіку, намагаються її реанімувати, засіки батьківщини можуть наповнитися генно-модифікованими продуктами", - заявив Медведчук.

Він зазначив, що Україна є виробником високоякісної органічної продукції і великим гравцем на світовому ринку продовольства, підкресливши, що це невигідно в першу чергу США і Євросоюзу, які розглядають Україну виключно як аграрний придаток, регіон сировинної економки.

"Як тільки зайшла мова про можливу асоціацію України з ЄС, відразу ж активізувалися лобісти розвитку трансгенного виробництва в Україні: аграрні гіганти стали готувати грунт для просування свого бізнесу в нашій країні - в першу чергу шляхом поставок культур з ГМ-насіння. Невипадково головою правління Насіннєвої асоціації України на 2013-2014 роки обрали директора компанії "Монсанто" - світового лідера з виробництва ГМ-насіння та активної лобіста поширення трансгенних технологій. Активізувався в Україні і один з найбільших виробників ГМ-продукції - американська компанія DuPont, яка навіть запустила в Полтавській області завод з виробництва насіння і добрив, - пише Медведчук. - У багатьох країнах світу існують серйозні обмеження на вирощування та розповсюдження генно-модифікованих культур; населення США і Європи все частіше виступає проти виробництва таких продуктів. Створено понад 1300 зон, вільних від ГМО. Повністю від виробництва ГМО відмовилися Австрія, Німеччина, Франція, Греція, Польща, Болгарія, Люксембург, Угорщина. У Чорногорії планується створити території, де буде вирощуватися тільки органічна продукція. Де ж тепер ставити досліди з генної інженерії, вирощувати генно-модифіковані культури, як не в Україні?".

За його словами, зробити нашу країну полігоном для виробництва ГМ-продукції вигідно як транснаціональним корпораціям, так і українським чиновникам, які готові принести в жертву українські чорноземи і здоров'я нації в ім'я власного збагачення.

"Тому під шумок евромайданов і продавлюються антинародні рішення, щоб народ, не дай боже, не обурився, що його збираються пригощати трансгенної отрутою. Нехай краще «мріє» євроінтегруватися. А коли схаменеться - буде вже пізно", - резюмував політик.