ua en ru

Українці продають свою нерухомість, щоб придбати житло за кордоном, - експерт

В Україні в два-три рази більше цікавляться закордонною нерухомістю з метою покупки, ніж в 2013 році. Про це повідомив віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.За словами експерта, українці стали частіше продавати своє житло, щоб придбати нерухомість за кордоном і переїхати туди. Зокрема, підвищений попит на апартаменти в Туреччині, Іспанії, Португалії, Словаччини та Німеччини.

В Україні в два-три рази більше цікавляться закордонною нерухомістю з метою покупки, ніж в 2013 році. Про це повідомив віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.
За словами експерта, українці стали частіше продавати своє житло, щоб придбати нерухомість за кордоном і переїхати туди. Зокрема, підвищений попит на апартаменти в Туреччині, Іспанії, Португалії, Словаччини та Німеччини.

«У цих країнах можна купити нерухомість за цінами, порівнянними з нашими, або навіть дешевше, - зазначив фахівець. - Приміром, у Берліні проста двокімнатна квартира коштує 20-25 тисяч євро. Правда, щомісяця фонди обслуговування і ремонту потрібно платити за неї близько 250 євро».

Вкладаючи в квадратні метри, українці намагаються зберегти гроші. При цьому деякі бояться залишатися в країні з-за бойових дій на Донбасі і нестабільної економіки.
У той же час власники не готові знижувати ціни на нерухомість, і замість цього воліють знімати об'єкт з продажу.

«Ось у лютому цього року був тиждень, коли українці панікували, сильно знижували ціни на житло, а після її продажу виїжджали з країни, - розповів Топал. - Тоді ж почався перший сплеск підвищеного інтересу до зарубіжної нерухомості. У той час за кордоном купували житло ті, хто був не згоден з новими ідеями в Україні».

На даний момент попит на житло в країні все ще є, угоди проходять, хоча й не часто. «Ринок української нерухомості поки живий, при цьому зараз на ньому найнижча активність за всю його історію», - додав експерт.
Джерело: Капітал