ua en ru

Українці назвали найбільш небажані нації

Українці назвали найбільш небажані нації Фото: КПВВ (УНІАН)

Найвищий рівень етнічних упереджень в Україні традиційно спостерігається по відношенню до ромів

Мінімальна соціальна дистанція для громадян України до україномовних і до російськомовних українців (індекс 2,2 і 2,8 відповідно). Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування, яке Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів у вересні 2018 року.

Більшість опитаних готові допустити україномовних і до російськомовних українців як членів своєї родини і близьких друзів. Трохи менша дистанція до білорусів (3,3).

Далі з деяким відривом йдуть росіяни (3,8) та поляки (4,1). Потім йдуть кримські татари, канадці, євреї, німці і американці з приблизно однаковою соціальною дистанцією 4,4-4,5. Завершують ієрархію соціальних дистанцій китайці (5,3), африканці (5,4) араби (5,5). На останньому місці роми (5,7).

Українці назвали найбільш небажані нації

Як зазначають соціологи, для інтерпретації цих результатів слід взяти до уваги, що деякі групи проживають тільки за межами України (наприклад, американці, китайці), деякі переважно в Україні (українці, кримські татари), а деякі і в Україні і за її межами (наприклад, росіяни, білоруси).

"В останньому випадку частина респондентів мають на увазі громадян України, частина - громадян іншої держави, що ускладнює інтерпретацію даних. Так, ставлення до росіян є поляризованим, 40% опитаних готові допустити росіян як членів своєї родини і близьких друзів, а 42% не хотіли б, щоб вони були жителями України і готові їх допустити тільки як гостей України чи взагалі б не пускали в Україну. Можна висловити гіпотезу, що в першому випадку респонденти мали на увазі росіян - жителів України, а у другому - громадян Росії", - зазначається в повідомленні.

КМІС провів власне опитування з 8 по 23 вересня 2018 серед 2026 респондентів по всій Україні крім окупованих територій. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

За методологією дослідження для кожної етнічної групи з переліку респонденти мають відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з груп. Мінімальна соціальна дистанція 1 (згоден допустити як члена родини), максимальна 7 (не пускав би в Україну).

Нагадаємо, за даними опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС, у серпні 2018 року майже половина українців (44%) вважали себе європейцями. Для того, щоб відчути себе європейцями, українцям передусім потрібний певний рівень матеріального добробуту - так вважають 46%; відчуття захищеності законом (34%) та повага цінності демократії та прав людини (21%). Для 17% опитаних важливо також відчувати себе вільною людиною.