ua en ru

країнці за рік сплатили понад 2 млн євро за порушення на платних дорогах Білорусі

країнці за рік сплатили понад 2 млн євро за порушення на платних дорогах Білорусі Фото: платні дороги Білорусі

Торік Білорусь відвідали 1 млн 538 тис. 160 громадян України

Для українців сума оплат у збільшеному розмірі за порушення порядку проїзду по платних дорогах Білорусі з 1 липня 2014 р. по 30 червня 2015 р. склала більше 2 млн євро. Про це повідомили у прес-службі білоруського нацсистеми збору плати за проїзд BelToll.

Компанія-оператор BelToll напередодні в липні провела прес-конференцію в Києві для інформування громадян України про правила користування платними дорогами на території республіки.

Основною темою зустрічі було функціонування системи електронного збору плати за проїзд BelToll, яка діє на території Білорусі вже 2 роки. Система заснована на роботі спеціалізованої радіозв'язку на коротких відстанях, що дозволяє користувачам оплачувати проїзд в режимі вільного многополосного руху, без зупинки транспортних засобів у пунктах збору оплати.

За цей час в системі було зареєстровано понад 210 тис. Транспортних засобів, у тому числі з українськими реєстраційними номерами. Так, минулого року Білорусь відвідали 1 млн 538 тис. 160 громадян України (за даними Держкомстату). Багато пересувалися по території республіки на своїх транспортних засобах, порушуючи порядок користування платними дорогами.

країнці за рік сплатили понад 2 млн євро за порушення на платних дорогах Білорусі

Фото: платні дороги Білорусі

"Так, тільки з 1 липня 2014 р. по 30 червня 2015 р. було зафіксовано 19 тис. 895 порушень порядку користування платними дорогами українцями, а це близько 1/5 всіх порушень. Більше того, це близько 39,31% від загальної кількості порушень у категорії до 3,5 т. Якщо перевести цю статистику у площину фінансів, то на транспортні засоби до 3,5 т оплат у збільшеному розмірі припадає на суму майже 2 мільйони євро, на авто більше 3,5 т - більше 150 тис. євро", - заявив менеджер з маркетингу, зв'язків із громадськістю та корпоративних зв'язків компанії-оператора BelToll Сергій Бурий.

Отже, транспортні засоби, проїзд яких підлягає оплаті:

- Механічні транспортні засоби з технічно допустимою загальною масою більше 3,5 т;
- Механічні транспортні засоби з технічно допустимою загальною масою не більше 3,5 т, зареєстровані за межами Митного союзу.

Зараз на території Білорусі діє 44 пункти обслуговування, розташованих поблизу платних доріг. У будь-якому з таких пунктів обслуговування можна укласти договір користування платною дорогою, отримати пристрій електронної оплати і поповнити його баланс. Водіям транспортних засобів, які ще не є користувачами системи BelToll, але припускають пересуватися по платних дорогах, важливо пам'ятати, що отримати пристрій і правильно встановити його на автомобілі необхідно ще до виїзду на платні ділянки доріг.

країнці за рік сплатили понад 2 млн євро за порушення на платних дорогах Білорусі

Фото: платні дороги Білорусі

На сьогодні платними ділянками доріг є наступні:

країнці за рік сплатили понад 2 млн євро за порушення на платних дорогах Білорусі

Таким чином, протяжність платних доріг у Білорусі становить 1 189 км (станом на 1 серпня 2014 р.).

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ратифікувала угоду з Білоруссю про перетин кордону жителями Рівненської обл.