ua en ru

Українців залякують девальвацією, щоб заробити на паніці, - експерти

У створенні ажіотажного попиту на долари зацікавлені спекулянти - у них накопичилося багато валюти, яку вони хочуть дорожче продати. А для цього потрібно створити паніку, щоб спровокувати ажіотажний попит на долари, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає телеканал БТБ .

Він закликав не піддаватися на «обвальні» прогнози, оскільки зараз більшість факторів працюють на зміцнення гривні, і економічних передумов для девальвації немає. «Є величезна кількість валюти, яка знаходиться на руках у спекулянтів. Вони дуже хотіли б продати її дорого. Саме тому ми часто бачимо потік інформації, негативної, панічної, яка розрахована на те, щоб створити паніку і якомога дорожче продати валюту людям», - пояснив Охріменко.

За даними НБУ, кілька місяців поспіль спостерігається перевищення обсягів продажу валюти населенням над обсягами її купівлі. Аналогічна ситуація на міжбанківському ринку - НБУ викуповує надлишки валюти.

На думку Охріменка, сьогодні цілком очевидно, що доларові заощадження не принесли доходу, тим, хто розраховував заробити на девальвації. У той же час, гривневі депозити стали найбільш вигідною інвестицією завдяки високим відсотковим ставкам.

«Всі люди, які вклали в банки гривневі депозити в 2009-2013 рр., кожен хто підрахує - побачить, що гривневий депозит приніс набагато більше, ніж долари, або ті гроші, які лежали в тумбочці», - підкреслив експерт.

Схожої думки дотримується виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Він упевнений, що гривневі депозити ще на довгий час збережуть свою привабливість, що буде сприяти зниженню попиту на валюту і, відповідно, зниженню тиску на курс гривні.

«Мейнстрім, якого ми можемо очікувати в українській економіці - валютні депозити будуть ще менш вигідними в порівнянні з гривневими» , - сказав Устенко у коментарі БТБ .

За даними НБУ, рівень доларизації депозитного портфеля банків знизився за сім місяців 2013 р. з 43,7 % до 39,6 %. Згідно з результатами експертного опитування , банкіри не очікують у поточному році істотних коливань курсу гривня-долар.