ua en ru

Українську ГТС очікують кілька складних років, - Кулеба

Українську ГТС очікують кілька складних років, - Кулеба Фото: глава МЗС України Дмитро Кулеба (Віталій Носач, РБК-Україна)

Українську газотранспортну систему (ГТС) очікує кілька досить складних років. Росія неодноразово намагалася дискредитувати Україну як надійного транзитера газу, але їй це не вдалося.

Про це в інтерв'ю угорському виданню Ceenergy News заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Наступні кілька років будуть досить складними для газотранспортної системи України. Чинний транзитний договір з Газпромом передбачає резервування потужностей української ГТС до кінця 2024 року. Багато років Росія намагалася - і не змогла дискредитувати Україну як надійного транзитера газу. Зараз вона намагається обійти Україну", - сказав міністр.

Кулеба підкреслив, що досі немає ніякого пояснення, навіщо взагалі був потрібен ще один газопровід. За його словами, наявні газотранспортні потужності "покривали і повністю покривають не тільки чинний попит, а й експортні можливості Росії".

"Ринкової потреби в "Північному потоці-2" не було і немає, але є чіткі політичні цілі Росії: знецінити роль України в Європейському транзиті газу і послабити нашу державу в її рішучій протидії російській агресії", - уточнив він.